Bisera Turković, ponovo briljira, i traži od ambasadora i konzula BiH da ubjeđuju vlasti država u kojima su akreditovani, da je zlonamjerna ideja o promjeni granica BiH. I ovaj put, ministrica vanjskih poslova ignorisala je Predsjedništvo BiH i samoinicijativno, izrevoltirana pričom o famoznom non pejperu za Balkan, poslala instrukciju svim Diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

“Ustav zemlje BiH uopšte se ne poštuje. Mi imamo daleko više primjera kršenja Ustava na koje dotična nikada nije reagovala. Ali je spremna da priču koja nije opet vlasništvo BiH, nije odavdje krenula nego je došla sa strane, da ona reaguje na tako nešto. Srpski predstavnici imaju svoje stavove i znaju kako treba da rade”, izjavio je Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

A što se tiče srpskih diplomata širom svijeta, ono što kaže Bisera Turković bez potvrde Predsjedništva neće biti uvaženo. Jasne poruke stižu i iz Vašingtona.

“Dopis ministrice Turković jeste juče stigao u Ambasadu Bosne i Hercegovine u Vašingtonu. Takve instrukcije trebale bi biti date od Predsjedništva BiH da bi bile validne i obavezujuće i u skladu sa tim ćemo i postupiti. Nadam se da će i druge kolege biti istog stava”, kaže Bojan Vujić, ambasador BiH u Vašington.

Instrukcije MInistartsva spoljnih poslova stizale su i na adresu bivšeg konzula u Frankfurtu, Lučijana Kaluže. Ovakve instrukcije, kaže, samo potpiruju vatru.

“Ovo nije ni prvi ni posljednji čin iz Ministarstva inostranih poslova BiH gdje imamo vrlo čudna postupanja u posljednjem periodu. Jedan od uzroka je i s jedne strane nestručnost i nekompetentnost ljudi koji tamo rade, a s druge strane čak i određena vrsta malicioznosti sa namjerom da se ovako komplikovana situacija još više iskomplikuje”, ističe Lučijano Kaluža, bivši konzul BiH u Frankfurtu.

Saglasnost Predsjedništva BiH, koje je nadležno za spoljnu politiku, Turkovićeva nije tražila ni za odluke o pridruživanju BiH izjavi o ljudskim pravima u kineskim regionima, pridruživanju BiH Deklaraciji o predsjedničkim izborima u Bjelorusiji i brojne druge.

Izvor: ATV