Saradnja Srbije i Republike Srpske nikada nije bila bolja! Predstoje brojni zajednički projekti, poručeno je tokom posjete delegacije Srbije, Banjaluci i Republici Srpskoj. Prvi put, Republiku Srpsku posjetio je kompletan državni vrh Srbije. Održan je niz sastanaka, dogovoreni brojni projekti, prije svega saobraćajne infrastrukture, energetike, gasifikacije. Najavljen i nastavak ulaganja Srbije u lokalne zajednice u Srpskoj. Razgovarano je o saradnji u oblasti nauke, obrazovanja i kulture, ali i regionalnim i evropskim integracijama. Ipak, ekonomija je u prvom planu.

Delegaciju Srbije, predvođenu predsjednikom Aleksandrom Vučićem, na aerodoromu Mahovljani dočekao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Odmah potom uslijedili su bilateralni sastanci na najvišem nivou – razgovarali su predsjednici vlada Srpske i Srbije – Radovan Višković i Ana Brnabić, skupština – Nedeljko Čubrilović i Ivica Dačić, a predsjednica Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH razgovarali su sa predsjednikom Vučićem.

Nakon bilateralnih, održan je i sastanak delegacija, u okviru Savjeta za saradnju Srpske i Srbije, na kojem su dominirale ekonomske teme. Izgradnja auto-puta Banjaluka-Beograd, Aerodroma Trebinje i kompleksa “Buk-Bijela“, neki su od najvažnijih zajedničkih projekata, čija je realizacija već započela.

Sjednica Vijeća za saradnju Srpske i Srbije

Sjednica Vijeća za saradnju Srpske i Srbije

– Nama treba stabilnost, a to možemo postići izgrađujući Srpsku. Od svih mogućih posjeta ili događaja, razgovora, sigurnost je u našim građanima onda kada se to dešava zajedno sa Srbijom, kada imamo uzajamnu komunikaciju, pregovore i konačno realizaciju projekata. Sve što nismo uspjeli ni sa kim drugim, uspjeli smo sa Srbijom – naglasila je Cvijanović.

Predsjednik Vučić istakao je da će Srbija finansirati gradnju mosta u Rači i uložiti još 100 miliona evra u izgradnju auto-puta od Bijeljine do Rače, a u trebinjski aerodrom još najmanje 75 miliona evra.

– Srbija će direktno da uloži između 73 i 75 miliona evra, ali to nije kraj troškova. Potrebne su godine da razvijate taj aerdorom, prve tri godine sigurno će poslovati u minusu i mi smo spremni da snosimo te troškove – rekao je Vučić.

Delegacija Srbije u Banjaluci

Delegacija Srbije u Banjaluci

On je istakao da je to važan strateški razvojni projekat za istočnu Hercegovinu, ali i druge dijelove.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, posjetu državnog vrha Srbije nazvao je najznačajnijom u istoriji Srpske, poručivši da je ovo period najbolje međusobne saradnje. Zahvaljujući Srbiji, kaže, širom Srpske već su realizovani brojni infrastrukturni projekti, iako su oni najveći konstantno opstruisani sa nivoa zajedničkih institucija.

– Nijedan projekat, koji je trebalo da ide u Srpsku, nije dobio podršku u Sarajevu – od gasovoda, kliničkog centra, HE Buk-bijela… Mi to gradimo jer je to najbolji potencijal na Blakanu – rekao je Dodik.

Srbija će nastaviti da ulaže u lokalne zajednice u Srpskoj, ali i Federaciji, tamo gdje su Srbi većinsko stanovništvo. Višemilionska pomoć najavljena je za Kostajnicu, Kozarsku Dubicu, Nevesinje i Drvar. Bilo je inicijativa da Srbija pomogne i neku od federalnih opština u kojima su većina Bošnjaci, ali za to, kažu, nije bilo razumijevanja.

– Građanima ove četiri opštine želim da poručim da ćemo graditi puteve, infrasturkturu, obnavljati objekte, graditi vrtiće i škole. To će biti primjer onoga šta mi možemo da uradimo – naglasio je Vučić.

– Lično sam bio svjedok da je predsjednik Vučić tražio i jednu opštinu sa većinski Bošnjačkim stanovništvom i nije dobio… – dodao je Dodik.

Za građane Srpske pomoć je dobrodošla, kaže predsjednica Cvijanović, poručivši da ovdje nije riječ samo o novcu, nego i o posebnoj vezi koja postoji sa Srbijom, a koju osjeća svaki građanin Srpske.

Biće tu još projekata. Naša saradnja sa Srbijom je neupitna i dostigla je do sada najbolji nivo. Naša veza je prirodna i bratska, veza koja počiva, između ostalog, i na jednom pravnom aktu, a to je Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama – rekla je predsjednica Srpske.

Da su najavljeni projekti tek početak još čvršće ekonomske saradnje, poručio je i predsjednik Srbije, istakavši da je ulaganje u Srpsku strateški interes Srbije. U interesu Srbije je, dodaje, i što bolja saradnja sa BiH, jer je ova zemlja treće izvozno odredište Srbije i njen sedmi trgovinski partner.

Autor: RTRS