Izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da su Srbi u Jasenovcu ubijeni jer su pružali otpor ustvari samo treba da nas osvijesti i osnaži da još jače učimo svoje naraštaje da se zlo nikad ne smije zaboraviti, poručuje zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske Siniša Vidović.

Srbi su uvijek pružali i uvijek će pružati otpor zlu, a u Jasenovcu su Ustaše sijale zlo. Ubijali su nejač, žene, sve što je srpsko. Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović bi trebao da iskoristi svoju poziciju kako bi ta država pogledala istoriji u oči i prihvatila istinu, a ta se istina zna, koliko god se oni trudili da je minimiziraju. Кad se suoče sa istinom, razumjeće da možemo oprostiti, ali da nikad nećemo zaboraviti – navodi Vidović.

Prema njegovim riječima i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da : “To govori koliko je važno da negujemo kulturu sjećanja, da imamo filmove o Jasenovcu, da to unesemo u naše udžbenike, da napravimo veliki memorijalni komleks u Gradini na teritoriji Republike Srpske i da svako naše dijete koje ide na ekskurziju mora da posjeti Gradinu i nauči šta se tamo dogodilo”

– Najveća kazna žrtvama je zaborav, a mi svoje žrtve nećemo kažnjavati. Na mijenjanje istorije sa jedne strane mi ne smijemo da ćutimo. Oni koji se ne sjećaju prošlosti osuđeni su da je ponove. Zato se pitam, šta će biti Jasenovac za 20 godina, šta će biti Jasenovac 2041.? – dodaje Vidović.

Izvor: Srpskainfo