Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik otkrili su danas u Gradišci spomen-obilježje vojnicima i civilima poginulim u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Bljesak” na Zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine.

Cvijanović i Dodik su spomenik za 1.241 poginulo lice srpske nacionalnosti iz Zapadne Slavonije otkrili zajedno sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem i predsjednikom Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije Krstom Žarkovićem.

Na spomeniku piše: “Klasje Zapadne Slavonije niče u poljima i visovima Republike Srpske. Život pobjeđuje”.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Otkrivanju spomenika prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, narodni poslanik Ognjen Žmirić u ime Narodne skupštine Republike Srpske, kao i predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

Među prisutnim su i predstavnici grada Gradiške, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Profesorka Radana Stanišljević rekla je, prilikom otkrivanja spomenika, da je u Gradišci, na mjestu gdje je on postavljen, progovorio život umjesto smrti.

Nakon otkrivanja spomenika biće služen pomen poginulim, a potom položeni vijenci i cvijeće.

Prije otkrivanja spomenika služen je parastos u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice.

Spomenik za 1.241 poginulo lice srpske nacionalnosti iz Zapadne Slavonije od 1991. do 1995. godine izgrađen je nedaleko od mosta na rijeci Savi.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Oko 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga je 1. maja 1995. godine napalo 15.000 Srba u zapadnoj Slavoniji i oko 4.000 vojnika Republike Srpske Krajine, koja je bila pod zaštitom UN.

U operaciji “Bljesak” 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece.

Za ove zločine niko nije odgovarao.

RTRS/SRNA