Nakon napornog prepucavanja na relaciji tužioci – odbrana na današnjem ročištu u aferi “Respiratori”, javnost je imala priliku saznati kako to funkcionira jedna vladajuća struktura na visokom nivou.

Tužilac Džermin Pašić pročitao je nove dijelove prepiske koju su vodili članovi kabineta premijera Federacije BiH Fadila Novalića, a koja se odnosi na rekonstrukciju Federalnog štaba civilne zaštite, piše raport.ba.

Jedan je to od ključnih dijelova mozaika, koji prikazuje shemu djelovanja i koordinacije optuženih u cilju da preko firme “Srebrena malina”, vlasništvu Fikreta Hodžića, nabavi 100 respiratora ACM812A iz Kine.

A upravo se to vidi iz pročitane prepiske.

Dan pred famoznu rekonstrukciju Federalnog štaba Civilne zaštite, kojim u tom trenutku – po funkciji – rukovodi ministrica finansija Jelka Miličević, pravi se dogovor o postavlju Solaka za glavnokomandujućeg.

Dogovor se pravi u viber grupi “Gensek” u kojoj su sekretar Vlade FBiH Edita Kalajdžić, savjetnik Novalića Hasan Ganibegović i sam Novalić.

U tu grupu, 24. marta, Novalić proslijeđuje poruku:

“Morate brzo reagovati na 150.000 testova, jer će ih neko drugi kupiti. Ja sam rekla da ih se rezervira za nas i sa Solakom. Nemamo vremena za gubljenje. SEBIJA”

Do sada nije razjašnjeno koje “SEBIJA”, jer je direktorica KCUS-a (za čije potrebe je nabavljeno 150.000 testova) na svjedočenju kazala da ona nije potpisana i da se ne sjeća.

U nastavku prepiske Novalić piše:

“Solak će morati preuzeti vlast. Respiratori i testovi moraju umiriti stanovništvo. Ovo se zamahuje”.

Odgovara Edita Kalajdžić:

“Da, ujutro u 9 zovite Pehara, Čerkeza, Solaka i Jelku… Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti Štab CZ”.

Potom se otkrivaju motivi smjene Federalnog štaba i imenovanje novog.

“Ma dat ćemo mu, ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 miliona na Razvojnoj ja bih to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci…”, piše Novalić uz ovu poruku:

“Solak ima najbolji budžet u državi, a Jelka se pita za sve”.

Edita Kalajdžić na to kaže: “Mi moramo sve izmjeniti u Kriznom štabu i preglasati sve što treba”.

Ona je kazala da nije problem ni smijeniti Solaka.

Iz ove prepiske je dakle jasno da je Novaliću glavni cilj bio da preuzme kontrolu na Federalnim štabom koji u tom trenutku ima budžet od 20 miliona KM i da s njim upravlja onako kako on hoće.

Da je Solak samo “korisni idiot”, postalo je jasno iz iduće prepiske u kojoj Novalić kaže:

“On jadan ni ne zna da ni o čemu ne odlučuje”.

Ne štedi ga ni Ganibegović koji kaže da je Solak “ograničen k’o balkon” te da se ponaša kao “komandant NATO-a”.

Da je Novalić svjestan da Solak nema kapacitete da rukovodi krizom kao načelnik Federalnog štaba također je jasno iz poruka. Naime, Novalić vjeruje da ni “Hrvatima”, gdje vjerovatno misli na ministre i ostale rukovodioce iz HDZ-a, neće biti jasno zašto je jedan takav lik postavljen na takvo mjesto.

“Mogu misliti šta Hrvati misle: evo još jedan u nizu glupih Bošnjaka”.

Dakle, Novaliću je upravo trebao jedan takav “glupi Bošnjak” na čelu ustanove “koji ni o čemu neće odlučivati”, kako bi ustvari on imao sve konce u svojim rukama.

U javnosti je Novalić ovaj potez pravdao većom efektivnošću.

“Očekujemo i tražimo od novog sastava kriznog štaba da bude mnogo efikasniji”, rekao je Novalić 25. marta i dodao:

“Danas je završen posao, krećemo u intenzivne, masovne nabavke svih medicinskih sredstva, od respiratora i testova do medicinske opreme za medicinski sektor. Time smo došli u fazu kada možemo garantirati veći nivo zdravstvene zaštite”, rekao je Novalić.

No, prepiska iz viber-grupe “Gensek” otkriva još nešto – ogromnu moć i utjecaj sekretarice Kalajdžić i savjetnika Ganibegovića.

Raport je detaljno pisao o sekretarici Kalajdžić. Osim što ima gomilu drugih funkcija s kojih uzima pozamašne honorare, poznato je da ona ima moć unutar Vlade FBiH.

Njen je mobitel izuzet prilikom pretresa, a navodno je brisala određene poruke zbog čega su istražitelji SIPA odmah reagirali.

Ganibegoviću je također ranije oduzet telefon, a upravo pročitana prepiska u Sudu BiH je nađena u laptopu koji je bio kod njegove supruge.

On je pažnju privukao tajnim sastankom s advokatima odbrane, tačnije sa Kadrijom Kolićem koji brani Fahrudina Solaka. Također, Ganibegović se s Novalićem slikao na Aerodromu Sarajevo kada su sporni resporatori stigli.

Izvor: Bnjaluka.net