Planina Kozara bogatija je za još jednu uređenu planinarsku stazu. Izgradili su je vodiči Planinarskog saveza Republike Srpske uz finansijsku pomoć Ministarstva trgovine i turizma.

Sedma uređena i obilježena planinarska staza na Kozari duga je šest kilometara. Proteže se od sela Gornja Lamovita, ide do Eko-centra Kanjon, a završava kod Planinarskog doma Previja.

– Staza je ukupne dužine, odnosno trajanja dva i po sata, šest kilometara je ukupna dužina staze. Vrlo je rekreatovna,  pogodna za sve ljude, ljubitelje prirode. Ovo su većinom radili vodiči u sastavu našeg saveza, atraktivna, tri mosta su urađena preko jedne rijeke – rekao je Ljubiša Aramanda predsjednik Planinarskog saveza Republike Srpske.

Predsjednik Planinarsko-skijaškog društvo Previja iz Lamovite Duško Blažić dodao je da je teren raznolik.

– Ima mnogo vode, mnogo šume, još uvijek očuvane šume, tako da je stvarno uživanje. Ne znate da li je ljepše ići prema gore ili prema dolje – rekao je Blažić.

U vrijeme pandemije virusa korona, jedna od rijetkih svijetlih tačaka je povratak prirodi, poručuju u Planinarskom savezu.

– Staze se, kažu, najbolje održavaju, ako se što češće i stalno obilaze. Mislim da ćemo steći naviku da obilazimo ovu, ali ostale staze na Kozari, kojih ima već sada preko 300 kilometara i misli da ne trebamo daleko da idemo od ove naše Kozare, jer na njoj imamo sve i mnogo više nego što recimo imaju na drugim planinama – smatra Blažić.

Aramanda naglašava da je prevashodno zdravo da se dođe na Kozaru, da se prođe, da se vidi ne samo druženje ljudi, nego i ljekovito bilje, gljive.

– Sve što nađemo, znali u prirodi, sve je to zdravo i kvalitetno za naše zdravlje – dodao je on.

Uređenje staze trajalo je mjesec i po dana, a finansiralo ga je Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, grantom od četiri hiljade KM.

– Vidimo i sredstva koja su data uložena su na odličan način. Prije svega planine i prirodne ljepote su nešto što i Ministarstvo i Vlada Republike Srpske podržava, čiji razvoj podržavamo i zaista smatramo da je to nešto što je vrijedno ulaganja. To su naši potencijali, ljepote Srpske, nešto što moramo iskoristiti u narednom periodu – naglasila je Suzana Gašić ministarka trgovine i turizma Republike Srpske.

Planinaranje je sport kojim mogu da se bave svi uzrasti. Potrebna je relativno dobra kondicija i zdravstveno stanje, a dobrobiti su višestruke. U Planinarskom savezu Srpske poručuju da dolazak proljeća i ljepših vremenskih uslova omogućava dugotrajniji boravak u prirodi, koji oporavlja i tijelo i duh.

Autor: RTRS