Snažan jugozapadni vjetar razvijen duž vertikalnog stuba atmosfere će zahvaljujući polju niskog vazdušnog pritiska nad obalama sjeverne Afrike usisati veliku količinu pustinjskog pijeska porijeklom iz Sahare i po visini preko Mediterana ga usmjeravati prema području BiH.

Kako je naveo Nedim Sladić, meteorolog Nove BH, vjetar će već danas krajem dana stići u BiH sa sve dominantnijim oblacima srednjeg reda koji će prekriti nebo, prije nego što u večernjim satima ne pređe linija nestabilnosti s juga koja će donijeti padavine, postepeno se premještajući prema sjeveru u prvim satima utorka.

Upravo s ovim padavinama ćemo po prvi put primijetiti na našim prozorima i limenim ljubimcima žute ili narandžaste tragove u utorak, kada se predviđa da će prisustvo saharskog pijeska značajnije zamutiti nebo, zbog čega ono može poprimiti nijanse žute boje.

Prema trenutnim proračunima, prisustvo saharskog pijeska je izgledno sve do 2. maja zbog čega nije loša preporuka odložiti do daljnjeg pranje vaših automobila i prozora. U drugom dijelu sedmice usljed stabilnijih vremenskih prilika i prisustva pijeska, za očekivati je i prelijepe prizore pri zalasku sunca, budući da nebo u ovakvim okolnostima može poprimiti i crvenkaste nijanse.

Autor: SRNA/ATV