Zajednička izjava PIK-a, koju nije podržala Ruska Federacija, za političku javnost Srpske bila je očekivana, jer je po ustaljenom principu osuđujuća po Republiku Srpsku.

Kada su već odlučili da potroše papir i da se oglase, članovi PIK-a imali su priliku da poruče svojim bošnjačkim partnerima da ne mogu graditi državu sa onima koje 25 godina pokušavaju razvlastiti, omalovažiti, a sada i direktno vrijeđati, poručuje Dodik, naglašavajući da Republika Srpska zadržava pravo da o budućnosti BiH razgovara i pregovara, ali ne sa članicama Upravnog odbora PIK-a, već sa drugim entitetom i druga dva naroda, koji su prema Ustavu BiH konstitutivni.

Upravo nam Ustav BiH to garantuje, jer smo kao Republika Srpska strana potpisnica Dejtonskog sporazuma, kaže Dodik.

Dodik je naglasio da je PIK glavni generator problema na ovim prostorima, tijelo koje se pokušava nametnuti kao mjesto za primjenu Dejtonskog sporazuma, a to je lažno predstavljanje i u suštini oni kreiraju potpuno nova rješenja koja nemaju nikakve veze sa sporazumom.

– PIK nije dio Dejtonskog sporazuma, petlja se u dejtonsku strukturu i nameće rješenja – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je PIK ponovo drži predavanje i unaprijed određuje krivce.

– U Srpskoj nema ničega od onog što su naveli, ali oni pokušavaju da održe stari stereotip da ovdje jedini krivac može biti samo Republika Srpska. A usput nisu pomenuli uvredljive tvrdnje Bakira Izetbegovića o Srbima kao “genocidašima” i mnoge druge koje smo slušali u prošlosti, ali su uvijek spremni da osude Srpsku – naglasio je Dodik.

Kome smeta poziv da sjednemo i razgovaramo, pita se i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković ocjenjujući da stavovi PIK-a odražavaju licemjernu politiku.

– Mi nismo ništa prejudicirali, nismo ništa unaprijed odredili, ali ako želimo da živimo u BiH, tri konstitutivna naroda sa istim ovlaštenjima, sa istim pravima i obavezama, kako da ne razgovaramo o sudbini BiH. Oni koji ne žele da razgovaraju o sudbini BiH, oni ne žele BiH. Sa druge strane priziva se na rat, nazivaju se pogrdnim imenima ljudi iz Republike Srpske, jedan čitav narod – rekao je Višković.

Podrška dogovaranju dva entiteta i tri naroda i iz SDS-a, ali uz učešće svih političkih faktora Srpske.

– I oni koji ratuju sjednu za pregovarački sto, pa u miru završe. Nije nama nepoznanica, mnogo je stvari koje se vode protiv srpskog naroda. To je dogovor onih koji su protiv interesa našeg naroda i protiv pravoslavlja, ništa nije nejasno – izjavio je predsjedavajući Kluba poslanika SDS u NSRS Miladin Stanić.

Svrstavanja PIK-a na stranu Bošnjaka onemogućava dijalog o otvorenim pitanjiima u BiH, što su prema mišljenju srpskog člana Kolegijuma Doma naroda BiH i pokazali posljednjim kominikeom, osuđujući poziv na dijalog.

– Sa PIK-om na ovakav način BiH liči na okupiranu i navođenu zemlju. Kada će to prestati? Kada će domaći političari i institucije smoći snage da upravljaju ovom zemljom do nas je i ne bi dobro bilo i nije dobro da PIK drži stranu bilo kome u BiH. O svim stvarima će se moći razgovarati, ukoliko se ne želi uvesti diktatura – poručio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Nikola Špirić.

Uobičajeno, ruska Ambasada u BiH nije se pridružila izjavi PIK-a. Smatra je neuravnoteženom, ističe da je tendenciozno optuživati samo jednu stranu u uslovima kada je situacija eskalirala usljed uvredljivih i huškačkih izjava druge strane.

Iz ruske ambasade upozoravaju na pokušaje svjesnog prekrajanja slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i pozivaju na dijalog, jer samo konstitutivni narodi i građani BiH moraju odlučivati o svojoj sudbini bez spoljnog uticaja.

Autor: RTRS