Strepnja za svoju budućnost i pad rejtinga u redovima opozicije u Republici Srpskoj, pojačana nakon skandala koji joj je priredio aktuelni gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, sada zvani “Bubica”, prilikom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te sukob unutar PDP-a između Draška Stanivukovića i Јelene Trivić koji, ako je vjerovati dobrim poznavaocima prilika u ovoj partiji već duže traje, a ovih dana je isplivao u javnost, uzdrmali su redove u opoziciji Republike Srpske, istakao je savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Pero Simić.

– Ma koliko to opozicija pokušava prikriti napadima na vlast, za šta su preporuku dobili negdje preko granice gdje se nalaze njihovi mentori, njeni lideri, svojim izjavama i potezima je predstavljaju kao jednu neozbiljnu družinu koja svoje utočište traži u politici ne da bi branila i gradila Republiku Srpsku već sebe – istakao je Simić u kolumni za portal Iskra.

On je ocijenio da je tome doprinio svakako i izlazak u javnost dobro skrivane informacije o animozitetu počasnog predsjednika PDP-a Mladena Ivanića prema aktuelnom predsjedniku ove stranke Branislavu Borenoviću.

– Pošto su njihovi, ni malo prijateljski odnosi izašli u javnost, raskrinkani i isfrustrirani Ivanić brže bolje je pokušao da skrene pažnju lažnim optužbama na račun Milorada Dodika, falsifikujući istinu da je ‘Dodik potpisao NATO’. Naravno da se iza ove apsurdne pregovaračke strasti ovog političkog penzionera krije virus zavisti koji je, kada je u pitanju njegov odnos prema Dodiku već dugo godina identifikovana kod Ivanića, te da se on, doktor Ivanić, pretvorio u nesrećnog tračer – istakao je Simić.

On je naglasio da Ivanić nije jedini iz opozicije koji je krenuo da gura pod tepih sukob na relaciji Stanivuković – Trivić, kako poluglasno tvrde mnogi iz PDP-a, zatim svoj sukob sa Borenovićem i međunarodni skandal koji je “Bubica” priredio prilikom posjete Vučića.

– Tako na primjer ‘ugledni’ materijalni bogataš a duhovno oskudni Milan Radović, u slobodno vrijeme potpredsjednik nekada poznate stranke SDS, pokušava da blefira putem beogradske televizije sa bijeljinskom adresom, napadima na Dodika zbog ikone i uspješnog obezbjeđivanja prijeko potrebnih sredstava za normalno funkcionisanje Republike Srpske povoljnom prodajom obveznica na Londonskoj berzi, a i Željku Cvijanović zato što se s pravom zgrozila na skandal koji je ‘Bubica’ priredio prilikom posjete predsjednika bratske Srbije – naglasio je Simić.

On je naveo da je tako “Radović svojom intelektualnom prazninom zavapio ‘da je ova vlast izgubila kompas i osjećaj za stvarnost’, te da bi trebalo što prije da ode’, vjerovatno ne bi li i on dobio mogućnost da se napokon domogne vlasti”.

– Sve je to ljudski, neko bi rekao, ali ovaj blefer pokušava da prikrije raskol i gubitništvo u opoziciji kojoj na svu sreću pripada. Ne treba se čuditi Radoviću jer ljudi od blefa poput njega koji napadima na Dodika i Cvijanovićevu žele, ako je to ikako moguće, da koristi priliku da skrene pažnju sa skandala opozicije koja je u velikoj blizini neprilike. Za neupućene blef znači zaslijepiti ili prevariti drugog, odnosno javnost. Ali u jednom ovaj je blefer, ipak, iskren. Da je željan vlasti – istakao je Simić.

Na kraju kolumne Simić je postavio jedno, kako kaže, neizostavno pitanje za profesora Mladena Ivanića – Da li se kao čovjek, već duže vrijeme sa političke margine, nakon toliko godina, privikao na tu ulogu ili još postoji njegov san o povratku nakon političke nezrelosti Borenovića i pogotovu Stanivukovića ili više zbog frustracije koju godinama nosi zbog uspješnosti Dodika, koji eto nije ni doktor nauka a uspješan je, dok on, Ivanić eto jeste a ništa nije uradio za pamćenje?!

– Možda se varam, ali imam osjećaj da su i Ivanić i Radović i mnogi iz opozicije u Republici Srpskoj zadovoljni sobom ali nikako nisu zadovoljni Dodikom. U tome i jeste njihov problem. Zato, ako imate simpatije i kontakte sa njima nemojte pokušavati da ih popravite jer više ih utvrđujete u njihovoj zabludi – poručio je Simić.

Autor: SRNA/RTRS