Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon istakao je da su srpska povratnička mjesta u Federaciji BiH /FBiH/ “mučenička mjesta u pravom smislu te riječi”, te da Srbija treba da pokaže interesovanje i solidarnost sa svojim sunarodnicima.

– Obišao sam povratnička mjesta, koja su bila potpuno napuštena 1995. godine. U Bosanskom Grahovu sve kuće su bile spaljene. Povratak je počeo 1997. godine, praćen brojnim incidentima. To su mučenička mjesta. Izuzetna je hrabrost ljudi koji su smogli snage da, kada su sve izgubili, sve obnove i da danas žive tamo – rekao je Gujon.

Govoreći o utiscima nakon nedavnog obilaska srpskog naroda u Bosanskom Petrovcu, Glamoču i Drvaru, Gujon je za TV “Hepi” rekao da tamošnji Srbi imaju mnogo problema, da je siromaštvo ogromno, te da oni koji žive u Kantonu 10 i Unsko-sanskom kantonu, imaju problema sa zapošljavanjem.

– Srbi koji žive u kantonu gde su u manjini, u velikom su siromaštvu, imaju probleme da se zaposle. Ipak, ima i mladih koji imaju ideje i spremni su na sve da ostanu na svojim ognjištima. Kod njih sam prepoznao istu snagu i radost života kao i kod kosovskih Srba – naveo je Gujon.

On je rekao da mladi Srbi u tom kantonu znaju ko su, odakle su, kome pripadaju, objavljeno je danas na sajtu Uprave.

– Sa strane Srbije treba da pokažemo interesovanje i solidarnost kako bi oni imali želju za ostankom – istakao je on.

Gujon je podsjetio da Srbija ulaže ogromna sredstva u renoviranje škola, puteva, čak i pomaže budžetu tih srpskih opština u FBiH, a kao primjer je naveo Drvar, gdje je Srbija dala 530.000 evra.

On je rekao da je Uprava za dijasporu i Srbe u regionu spremna da pomogne udruženjima građana koja održavaju život i građanski duh u ovim mjestima kroz projekte koje finansira svake godine.

– Predstavio sam im mogućnosti za konkurisanje kako bi ta pomoć otišla tamo gde je najpotrebnija. Da pokažemo na taj način da je Srbija kuća svih nas – naglasio je Gujon.

Autor: SRNA/RTRS