Ambasada Rusije u BiH je u reagovanju na izjave pojedinih američkih zvaničnika napomenula da se na Balkanu, kada se govori o nečemu velikom, misli upravo na prekrajanje granica, te da je zato veoma zanimljiva konstatacija specijalnog izaslanika Stejt departmenta za zapadni Balkan Metjua Palmera da SAD podržavaju kreiranje “velike BiH”.

– Sa zanimanjem smo se upoznali o izjavama specijalnog izaslanika američkog Stejt departmenta za zapadni Balkan Palmera i ambasadora SAD u BiH Nelsona. Prema Palmeru – i očigledno je da nije samo on tog mišljenja – za sve nevolje BiH kriva je Rusija. Takve zaključke možemo komentarisati jedino rečenicom Sergeja Lavrova: “Dobro je što nas još nisu okrivili za ubistvo Franca Ferdinanda” – saopšteno je iz Ambasade Rusije.

U saopštenju se ukazuje na, navedeno je, vrlo zanimljivu konstataciju Palmera da SAD podržavaju kreiranje “velike BiH”.

– Primijetili smo i omašku u govoru. Ali u balkanskim uslovima omaške se obično ne primjećuju. Kada se ovdje govori o nečem velikom, misli se upravo na prekrajanje granica. Izrazit primjer su pokušaji da se stvori “velika Albanija” – navodi se u reagovanju Ambasade Rusije u BiH.

U saopštenju Ambasade Rusije se pitaju – neće li alegorija izaslanika američkog Stejt departmenta za zapadni Balkan Palmera postati signal za Bošnjake koji žive u Srbiji, Crnoj Gori, pokrajini Kosovo, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji da je došlo vrijeme za stvaranje “velike BiH”?

– Kad je riječ već izgovorena… Takođe su zanimljive izjave ambasadora Nelsona. Koliko se sjećamo, nedavno je govorio o “pesnici” Rusije, dok Amerika prijateljski pruža ruku. Sada kolega proglašava Dejton “retrogradnim” /zanima nas šta bi na to rekao “tvorac izvornog Dejtona” Ričard Holbruk/, pa odmah ističe da su sankcije na stolu! I zbog čega? Zbog kršenja Dejtona /izvornog ili modifikovanog?/ i “korupcije”! – piše u saopštenju.

Iz Ambasade Rusije navode da ispada da su u prijateljskoj pesnici /ruci/ ipak sankcije, za svaki slučaj.

– Upravo kao što je u poznatoj američkoj izreci: “Više možete postići s lijepom riječju i pištoljem, nego samo s lijepom riječju” – dodaje se u saopštenju.

Američki ambasador Erik Nelson juče je naveo da su SAD zabrinute ponašanjem političara u BiH zbog “destabilizovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije”, te da ih na stolu čekaju spremne sankcije.

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Palmer naveo je da SAD ne podržavaju ni “veliku Srbiju”, ni “veliku Hrvatsku”, niti “veliku Albaniju”.

– Ono što podržavamo je “velika BiH” – rekao je Palmer, dodajući da ne uzima za ozbiljno non-pejper jer niko neće da kaže da je autor tog dokumenta.

Što se tiče Rusije, Palmer je za N1 rekao da je sasvim jasno da ona radi na potkopavanju stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH.

– Ona radi i na potkopavanju stabilnosti cijelog zapadnog Balkana. Radi na promociji nepovjerenja i sukoba – dodao je Palmer.

Autor: SRNA/RTRS