Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je poslije sastanka sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem za prijem povodom najvećeg hrićanskog praznika Vaskrsa i poručio da Republika Srpska poštuje ono što Srpska pravoslavna crkva jeste i što čini.

– Htjeli smo da mu poželimo sve najbolje za ovaj praznik, Crkvi i našem vjerujućem narodu, da se okupi, da u ovim teškim vremenima pandemije nađemo u sebi i znakove radosti. Praznik nosi sa sobom radost okupljanje porodice i svih – rekao je Dodik u zgradi Patrijaršije.

Dodik je istakao da su on, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković došli da iskažu poštovanje prema onome što čini SPC.

– Ovdje smo da kažemo da poštujemo ono što SPC jeste i što čini. Poštujemo saradnju koju imamo, ona je potpuno uravnotežena i uvijek u korist, prije svega, naroda – rekao je Dodik.

On je istakao da je SPC danas snažan element srpskog identiteta, kao i kroz istoriju što je bila, i tamo gdje ne dosežu srpske države, a gdje Srbi žive i vjerno čuvaju srpsku tradiciju, običaje, srpsko pismo i jezik, te krsnu slavu.

– Ovdje smo da pozovemo sve ljude na okupljanje, mir, ljubav i prijateljstvo, da pokažemo i dokažemo da vrijeme pandemije svakako u sebi nosi izazove i probleme, ali isto tako šansu da se može i kasnije učiniti daleko više nego što je možda bilo moguće – rekao je Dodik.

On je dodao da je pozvao patrijarha Porfirija da posjeti Republiku Srpsku.

– Vjerujemo da će se to brzo desiti, shodno kalendaru obaveza. Bićemo veoma srećni da patrijarh posjeti Republiku Srpsku, Banjaluku, naše institucije, naš narod i da se tamo ponovo vidimo – rekao je Dodik.

Rukovodstvo Republike Srpske sastalo se danas u Beogradu sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Porfirijem povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

Prijemu kod patrijarha Porfirija prisustvovali su srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Radovan Višković.

Autor: SRNA/RTRS