Pomenom i polaganjem vijenaca u Prijedoru je danas obilježeno 29 godina od pogibije dvadesetogodišnjeg policajca Radenka Đape iz Gornjeg Jelovca , prve žrtve u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijence je kod spomen-ploče u Kozarskoj ulici položila majka Marija , a potom i članovi Radenkove porodice, delegacije gradonačelnika Prijedora, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila članovi boračkih organizacija i drugih udruženja te prijatelja i mještani Gornjeg Jelovca.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Zdravka Karlica, i ovaj put je poručila da je najžalosnije to što za ovaj zločin niko nije odgovarao, te da je i više nego jasno da su prve žrtve u Prijedoru bili Srbi.
“Kad ubiju policajca u nekim drugim zemljama onda se to zove terorizam. Đapa Radenko je bio policajac, krenuo na posao i svirepo ubijen , a do danas niko za to nije odgovarao. Godinama pričamo istu priču i krivo mi je na sve ljude koji rade u tužilaštvu jer sudi se Srbima, a Bošnjaci ne odgovaraju”, istakla je Karlica.
Potpredsjednik gradske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Slaviša Knjeginjić je dodao da pravda nije zadovoljena i da je pucanj u Đapu bio pucanj u mir, jer je taj nemili događaj označio početak rata u gradu na Sani.
” Danas je 12 godina kako smo postavili ovu ploču ovdje našem prvom poginulom sugrađaninu grada Prijedora, a tužilaštvo i sud nisu se pokrenuli s mjesta. Jednostavno srpske žrtve se ne pominju, kao i obično, ali nema veze, mi ćemo spominjati, mi ćemo opominjati i valjda će jednom doći vrijeme kada će pravda stići za ovo svirepo ubistvo koje se odigralo u gradu i koje je prouzrokovalo sve one nemile događaje u našem gradu koje će uslijediti”, rekao je Kneginjić.
Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da je na ovom mjestu prije 29 godina stradao jedan mladi čovjek i da je obavljajući svoj posao, nevino ugašen jedan mladi život.
“Ovdje smo došli da odamo počast tom nevino stradalom mladom čovjeku i da ne zaboravimo i opomenemo da se ovako nešto u našem gradu više nikad ne ponovi. Zadatak svih nas mladih ljudi koji nismo učestvovali u ratu je da sve naše žrtve ne zaboravimo i da ukažemo na značaj i pomen na datume kada su nastradali”, poručio je Pavlović.
Radenko Đapa ubijen je u noći između 30. aprila i 1. maja 1992. godine.

Izvor: prijedorgrad