Grad Prijedor prvi put je dobio akcioni plan za smanjenje zagađenja vazduha, što je obaveza svake lokalne zajednice u kojoj su prekoračene granične vrijednosti za grube i fine suspendovane čestice (PM 10 i PM 2,5).

Pproteklih pet godina kvalitet vazduha na području Prijedora je treće kategorije.

Prema Zakonu o zaštiti vazduha Republike Srpske, tri su kategorije kvaliteta vazduha. Prva je čist ili neznatno zagađen vazduh gdje nisu prekoračene granične vrijednosti ni za jednu zagađujuću materiju, druga je umjereno zagađen vazduh gdje su prekoračene granične vrijednosti za jednu ili više zagađujućih materija, ali nisu prekoračene tolerantne vrijednosti ni za jednu zagađujuću materiju, a treća je prekomjerno zagađen vazduh gdje su prekoračene tolerantne vrijednosti za jednu ili više zagađujućih materija.

Prema Uredbi o vrijednostima kvaliteta vazduha Republike Srpske, granična vrijednost suspendovanih čestica PM10 ne smije se prekoračiti više od 35 puta u jednoj kalendarskoj godini, a u Prijedoru se broj takvih dana kreće od 117 u 2016, 92 u 2007, 49 u 2018, 57 u 2019. i 71 u prvoj polovini 2020. godine.

Vazduh je najviše zagađen u zimskom periodu, tokom grijne sezone, a pored individualnih ložišta i korištenja jeftinijih, niskokvalitetnih i goriva nepoznatog porijekla, pa čak i otpada, zagađenju vazduha doprinosi i saobraćaj.

– Kao dokaz da i saobraćaj utiče na kvalitet vazduha u našem gradu, može se navesti to da se, u periodu kad su na snazi bili policijski čas i zabrana odnosno ograničenje kretanja, na mjerenjima pokazalo veoma malo, to jest minorno zagađenje vazduha – navodi se ovom planskom dokumnetu.

Prijedor je poznat po maglovitom vremenu, a magla doprinosi težem cirkulisanju vazduha i tako utiče na veću zagađenost.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Cilj ovog plana je smanjenje emisije polutanata iz svih izvora zagađenja, za šta je predviđeno 16 konkretnih mjera, i to uspostavljanje lokalne mreže mjernih mjesta, popis i češće kontrole najvećih zagađivača, podsticanje energetske efikasnosti i upotrebe peći, kotlova i energenata koji imaju manje emisije zagađujućih materija, te striktna zabrana loženja stvari koje nisu namijenjene za ogrev.

U planu su i javne medijske kampanje radi edukacije građana, regulisanje saobraćaja na način koji će smanjiti zagađenje (reprogramiranje semafora, skuplji parking u užoj gradskoj zoni, više pješačkih zona), stroža kontrola tehničkog pregleda motornih vozila, učestalije pranje gradskih saobraćajnica, vlaženje saobraćajnica unutar gradilišta i saniranje divljih deponija.

Predviđeni su i sadnja drveća i povećanje zelenih površina i zaštitnih pojaseva, razvoj biciklističke infrastrukture i prijedlog Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srspke za uvođenje obaveznih predmeta vezanih za zaštitu životne sredine i ekoloških sekcija u osnovne i srednje škole, kao i edukacije predškolske djece u vrtićima o ovoj temi.

Saglasnost na Kratkoročni akcioni plan za smanjenje zagađenja vazduha suspendovanim PM 10 i PM 2,5 česticama za grad Prijedor dalo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srspke, usvojila ga je Skupština grada Prijedora na posljednjem zasjedanju, a biće objavljen u narednom broju Službenog glasnika grada Prijedora.

Autor:SRNA/Srpskainfo