Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije podijelio je vaskršnju trpezu sa beskućnicima u crkvenoj narodnoj kuhinji, a potom je podijelio pakete mališanima koji su na liječenju u Univerzitetskoj dječjoj klinici “Tiršova” u Beogradu.

Patrijarha je u dvorištu crkvene kuhinje Vjerskog dobrotvornog starateljstva za stolom sačekalo 20 korisnika, većina bez krova nad glavom.

Razgovarali su o njihovim životima, kako su se našli na ulici, ali i o tome na koji način može da im se pomogne da imaju “sobu i kupatilo”, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh je naglasio da je Bog danas pokazao beskrajnu ljubav prema čitavom ljudskom rodu, te da za malodušnost i bilo koju vrstu odustajanja od života nema opravdanja.

– Svi imamo faze uspona i pada… I ovaj dan pokazuje, ne samo da nismo izgubili nadu, nego da smo prepuni entuzijazma i sigurnosti da možemo biti ljudi koji su radosni. Radost neka bude ono što je naš cilj. Sljedeći put da se nađemo da pjevamo, narodne srpske pesme, možemo i strane – rekao je patrijarh Porfirije.

Nakon razgovora sa beskućnicima, patrijarh je otišao u Dječju kliniku “Tiršova”, a novinarima je nakon posjete mališanima rekao kako je s jedne strane bio duboko pogođen susretu sa djecom koja pate nezasluženo od najtežih bolesti, ali s druge strane fasiciniran ljubavlju, požrtovanošću i spremnošću svih koji rade u bolnici da im sve što znaju i imaju stave na raspolaganje.

– Poruka na Vaskrs nama ljudima je da je ljubav – ne biti ograničen na sebe, ne staviti sebe kao jedinu važnu vrednost u svijetu, nego to podrazumijeva osećanje da postoje i drugi i da mi postojimo samo po meri naše spremnosti da se žrtvujemo za drugog – rekao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, u bolnici su se uvjerili da ljubav ima smisla, da vaskrsli Hristos nije uzalud vaskrsao.

Patrijarhu je zahvalio direktor klinike Siniša Dučić, jer je našao vremena da dođe i obiđe pacijente.

– Priredio nam je veliku čast. Imali ste priliku da vidite kako su djeca reagovala kada se pojavio patrijarh, kako reaguju roditelji, ništa ljepše nam se nije moglo dogoditi – rekao je doktor Dučić.

Autor: SRNA/RTRS