Na prijedlog gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića, Skupština grada imenovala je Komisiju za određivanje i promjenu imena ulica i trgova na području grada na Sani.

eđutim, pojedinim odbornicima ostalo je nejasno na koji način su izabrani određeni članovi ove Komisije.

Predsjednik ove Komisije je arheolog i bivši dugogodišnji direktor Muzeja „Kozare“ Milenko Radivojac. On je bio predsjednik ove Komisije i u prethodnom četvorogodišnjem mandatu. Zamjenik predsjednika Komisije je Mirsad Duratović koji je inače predsjednik Skupštine grada Prijedora.

Članovi su odbornici Nikola Vujasinović i Ranko Smiljanić.

U Komisiji su i dva člana sa liste stručnjaka koju je prethodno usvojila Skupština grada Prijedora. To su diplomirana pravnica Bojana Bevandić-Derikuća i profesor Muhidin Šarić.

Sedmi član ove Komisije je Vladimir Knežević, koji kao ni predsjednik Komisije Milenko Radivojac, nije ni odbornik niti na listi stručnjaka.

Nezavisna odbornica Slađana Radaković tražila je od predsjednika Komisije za izbor i imenovanja Duška Miletića da kaže koliko je bilo ukupno prijavljenih kandidata i sa kojim zanimanjima, te koja su zanimanja kandidata koji su izabrani u Komisiju.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Slađana Radaković

– Dobila sam mejl od predsjednika Skupštine grada u kojem se traži da odbornici predlože kandidate za Komisiju za određivanje i promjenu imena ulica i trgova na području grada. Da predlože odbornike ili osobe sa liste stručnjaka. Ne mogu sama sebe predložiti kao odbornika, ali sam predložila istoričara pa me interesuje zašto nije on zadovoljio kriterijume – upitala je Radakovićeva.

Međutim, Radakovićeva je ostala uskraćena za precizan odgovor, jer je umjesto Miletića za govornicu izašao sekretar Skupštine grada Željko Škondrić i naveo na koji način se biraju članovi Komisije,

– Komisija je radno tijelo Skupštine grada, sastoji se od najmanje sedam, a ne više od 15 članova, računajući predsjednika i potpredsjednika. Gradonačelnik grada prilikom predlaganja članova Komisije treba nastojati da isti zadovoljavaju najviše stručne, ljudske i moralne kvalitete koji su potrebni za obavljanje ovih poslova. Komisiju imenuje Skupština na prijedlog gradonačelnika – objasnio je Škondrić.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Potom je gradonačelnik Dalibor Pavlović izašao za govornicu i poručio Radakovićevoj da će rado prihvatiti da i ona bude član Komisije, u koju može biti izabrana kao odbornik.

Međutim, ni Pavlović koji predlaže članove Komisije, nije odgovorio jasno na pitanje Radakovićeve, odnosno na osnovu čega su izabrani članovi Komisije i koja su njihova zanimanja.

Nova Komisija za određivanje i promjenu imena ulica i trgova u Prijedoru izabrana je zato što je istekao mandat odbornicima iz prošlog saziva koji su bili njeni čanovi.

Izvor: Srpskainfo