“Da biste sačuvali mir u vezi, morate se držati dogovora i rasporeda”, kaže bračna savetnica iz Denvera Susan Heitler

“Ako ne kažete jasno i glasno u čemu se slažete, ljutnja i zameranje potiskuju se i kasnije ispoljavaju u obliku osvetoljubivog ponašanja, što može oslabiti vezu”, upozorava Susan Heitler.

Stručnjaci savetuju da bi partneri trebalo da pokušaju da reše zajedno svoje brige i konflikte, osmisle zajednički plan, pa ako to ne uspe, onda da razmisle o razdvajanju. Jedna od čestih svađa vezana je za novac:

“Parovi upadnu u raspravu oko toga kako će trošiti svoj teško zarađeni novac. Ovaj problem često je dublji od same činjenice možete li si nešto priuštiti ili ne i ovde je reč o svađi zbog drugačijeg sistema vrednosti, kaže Heitler.

Ona je istakla da parovi koji nemaju instimne odnose su ranjivi i kada postoji razlika u željama i potrebama, to postaje veliki problem: “Razgovorom zajedno pronaći rešenje i saglasiti se oko toga koliko često bi trebalo voditi ljubav, u suprotom nastaje problem”, ističe ona.

Podela oko kućnih poslova je čest povod za neslaganje: “Kod mene je dolazio par koji se stalno svađao zbog prljavog suđa. On je govorio da će ga oprati, a suđe se samo gomilalo u sudoperu. Njegovu suprugu je to izluđivalo. Da biste sačuvali mir u vezi, morate se držati dogovora i rasporeda”, objašnjava Heitle.

Izvor: Superžena