Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog Marka u Beogradu povodom hramovne slave i 90 godina od polaganja kamena temeljca za ovu svetinju, koja je replika manastira Gračanica.

Nakon litije oko crkve na Tašmajdanu i lomljenja slavskog kolača, patrijarh srpski je u besjedi istakao da je pravoslavna vjera srpskog naroda vjera svetog apostola i jevanđeliste Marka i dio srpskog identiteta.

– Naša pravoslavna vera je od samog rođenja našeg naroda u Hristu oblikovala naš narod, njegovu kulturu, njegov pogled na svet. Ne postoji ništa što je naše, a da nije pravoslavno i sve što je naše ne postoji, a da nema na sebi pravoslavni pečat – rekao je patrijarh Porfirije.

On je napomenuo da je pravoslavna vjera, ne samo dio identiteta srpskog naroda, nego je vjera u vaskrslog Hrista na pravoslavan način sam temelj i izvor svakog drugog identiteta.

Patrijarh srpski je ocijenio da pravoslavna vjera nije nešto što čini ljude gordima, već upravo suprotno, javio je crkveni Radio “Slovo ljubve”.

– Upravo ta istina da smo blagosloveni Bogom dobili zalog vere pravoslavne činiće nas uvek odgovornima i to na jevanđeljski način prema sebi, svojoj porodici, komšijama, sugrađanima, prema svom narodu, prema svemu što je naše, odgovornima prema svojoj državi, ali odgovornima i za čitav svet -rekao je patrijarh srpski.

On je istakao da pravoslavna vjera čini identitet srpskog naroda, njegovo narodno biće, ma gdje se Srbi u dijaspori nalazili.

– Naša odgovornost u veri se sastoji u svedočenju Hrista jer ta pravoslavna vera zaista nas je konstituisala i oblikovala ovakvima kakvi jesmo – istakao je patrijarh Porfirije.

Govoreći o jevanđelisti Marku, koji je prvi pisao Jevanđelje Hristovo, odnosno prvi stavio u pisanu riječ iskustvo Crkve o živom Bogu koji je pohodio ljudski rod, patrijarh je naglasio da ljudi treba da izgrade jevanđeljske vrline u sebi.

Patrijarh Porfirije je naveo da je sveti Marko pisao o Bogu, koji je sebe ograničio ljudskim tijelom i došao među ljude, ne zato što je morao, nego zato što je po svojoj suštini ljubav, kao i da je Bog iz ljubavi stvorio cijeli svijet, a na kraju i čovjeka kao krunu svijeta.

– Sin Božiji je došao među ljude radi našeg spasenja da postrada, bude raspet i da umre na krstu, ali i da pobedi smrt, da smrt bude prevarena i proguta mamac koji se zove živi Bog i da on iznutra smrt obesnaži i pobedi u dubinama ada, a nama podari život – rekao je patrijarh srpski.

Crkva Svetog Marka na Tašmajdanu građena je od 1931. do 1940. godine prema velikom uzoru, crkvi manastira Gračanica.

U crkvi je sarkofag sa moštima cara Dušana, te sa zemnim ostacima nekoliko vladika, kao i članova dinastije Obrenović, među kojima posljednjeg kralja iz dinastije Obrenovića Aleksandra Obrenovića i njegova supruge Drage Mašin.

Tu je sahranjen i prvi ktitor male crkve, trgovac Lazar Panča, a u crkvi se čuva jedna od najbogatijih zbirki srpskih ikona 18. i 19. vijeka.

Autor: SRNA/Srpskainfo