Polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu i na Partizanskom groblju poginulim borcima NOR-a u Omarskoj kod Prijedora je obilježen Dan pobjede nad fašizmom.
Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović istakao je da je ovo značajan datum za sve građane Kozare i Potkozarja koji su dali velike žrtve u Drugom svjetskom ratu.

“Veliki broj naših porodica je ostao bez svojih najmilijih i ono što mi možemo da uradimo je da ovakvim obilježavanjima poručimo da njihove žrtve nikada neće biti zaboravljene”, izjavio je Pavlović novinarima.

On je istakao da se sa ovakvih mjesta upućuje poruka da je mir nešto što mora da se njeguje i o čemu se mora voditi računa, jer se samo tako može nastaviti normalan život i da se u budućnosti ovako nešto nikada ne ponovi.

Predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je da je 9. maja stavljena tačka na najkrvaviji rat koji je zabilježen u istoriji i novijoj civilizaciji.

“Posebno je ovaj naš dio Kozare i Potkozarja ispisao krvave stranice istorije, ali svijetle što se tiče tih generacija”, rekao je Rodić.

On je uputio poziv mlađim generacijama da ne zaborave nikad ove datume, da se podsjećaju i da im to bude nauk za budućnost nadajući se da istorija nikad neće zabilježiti stvari kao što je zabilježila u periodu od 1941-1945.godine.

Dan pobjede nad fašizmom obilježen je danas i u LJubiji gdje je delegacija grada na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Žarkom Kovačevićem položila vijence na spomenik palim borcima i biste narodnih heroja.

Predsjednik Skupštine grada Mirsad Duratović cvijeće je položio na partizanskom groblju u Kozarcu.

Ovogodišnje obilježavanje 9. maja u Prijedoru počelo je u petak na Partizanskom groblju na Urijama gdje su položeni vijenci na spomenik poginulim borcima NOR-a i gdje je održan prigodan istorijski čas.

Izvor: Agencije