Kod mnogih ljudi, a naročito kod trudnica, anemija je postala vrlo česta pojava.

Nedostatak gvožđa može dovesti do ozbiljnih promena u organizmu, te je neophodno unositi ga u dovoljnim količinama.

Gvožđe je jako važan mineral koji ljudskom telu treba iz mnogo razloga. Otkrivamo zašto telu treba gvožđe, koji su znakovi nedostatka gvožđa i kojom hranom ga možemo nadoknaditi.

Nedostatak gvožđa je najčešći kod žena

Anemija je uobičajena kod žena, pogotovo u godinama kad su trudne i kada doje. Zapravo, ljudima širom sveta najčešće on nedostaje, a to pogađa oko milijardu ljudi. Žene između 19 i 50 godina treba da unose 18 mg gvožđa svaki dan, a trudnicama je potrebno i više.

Telu je potrebno gvožđe da bi normalno funkcionisalo

– Gvožđe je presudno, jer je ključna komponenta crvenih krvnih zrnaca i, ako u telu ima malo gvožđa, smanjiće se kapacitet prenosa kiseonika – kaže nutricionista Julijana Hever.

“To može dovesti do letargije, povećanog rizika od infekcije i problema s kardiovaskularnim sistemom” dodaje.

Postoje dve vrste gvožđa

Najbolji izvori gvožđa je heme gvožđe, koje se nalazi samo u proizvodima životinjskog porekla: mesu i ribama. Nehem gvožđe koje nalazimo u biljnim i životinjskim proizvodima kao što su lisnato povrće, pasulj, obogaćene žitarice, žumance i suvo voću – ono se teže razgrađuje u telu.

Uzimajte zajedno s C vitaminom

– Telo mnogo lakše apsorbuje gvožđe ukoliko se jede sa hranom koja je dobar izvor C vitamina. Na primer, probajte da jedete humus s limunovim sokom (humus je pun gvožđa, a limunov sok pun vitamina C), zeleni smuti (lisnato povrće pomešano s voćem), ili čili s umakom od rajčice i pasuljem – kaže nutricionista Hever.

Izbegavajte da pijete ove napitke s hranom bogatom gvožđem

Predlog je da se kafa pije što manje ili da je zamenite čajem. Zašto? Zato što kafa regeneriše veoma malu količinu gvožđa u poređenju sa čajem i ostalim napicima.

Telu i mozgu je potrebno gvožđe

Gvožđe je važno jer doprinosi prenošenju kiseonika u mišiće i mozak.

Nedostatak gvožđa je važno što pre nadoknaditi

Iako je obično blag, umor je povezan s nedostatkom gvožđa, a to može poremetiti vaš rad i privatni život. Može prouzrokovati gubitak kose i bledu kožu. Ako se ozbiljnija anemija ne leči, može rezultirati srčanim problemima, aritmijama i problemima u trudnoći.

Izvor: novosti