ПРИЈЕДОР, 11. МАЈА /СРНА/ - Округли сто о актуелном стању и перспективама пословања у приједорској регији, који су организовали ИРБ и град Приједор.

Privrednici prijedorske regije zatražili su danas od vlasti produžetak preferencijalnog tretmana domaćih kompanija u javnim nabavkama na još godinu dana.
“Mi smo iskoristili priliku i zamolili ministre da se, preferencijalni tretman, koji važi do juna, produži još na godinu dana zbog teške pandemije”, rekao je vlasnik firme “Elker” Goran Bojić novinarima u Prijedoru, gdje je danas održan okrugli sto o privredi.

On je naveo da je otvaranjem poslovnice IRB-a u Prijedoru ojačana infrastruktura za ozbiljan biznis.

“Privrednici i svi koji žele da se upoznaju o mogućnostima u ovoj situaciji poslije pandemije, a fale im izvori finansiranja, e sada je to približeno ovdje”, dodao je Bojić.

Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je da je današnji okrugli sto sa privrednicima prijedorske regije nastavak realizacije planova i aktivnosti obilaska cijele Srpske i razgovora sa privrednicima kojima je godina pandemije uzrokovala dosta problema, ali kojima je set mjera Vlade i IRB-a olakšao poslovanje i poboljšao likvidnost.

“Sledeći susret zakazujemo u Hercegovini sa privrednicima gdje ćemo i tom prilikom otvoriti našu novu poslovnicu u Trebinju”, najavio je Vrhovac.

On je ponovio da su sredstva IRB-a najkvalitetnija, da se danas govori o privredi, ali i da su stambeni krediti za građane na 25 godina sa fiksnom kamatnom stopom jedan od najkvalitetnijih proizvoda IRB-a.

“Što se tiče privrednika, sve kreditne linije su snizile kamatne stope na 0,5 odsto. Vi znate da je to manje od inflacije, ali svjesno smo išli na teret naših resursa da bismo omogućili dodatna sredstva privredi. Smanjili smo sve kredite koji su imali kamate preko pet odsto na 0,5 odsto, omogućili smo grejs periode, moratorijume, dodatne rokove na 60 mjeseci, što naše plasmane produžava na 17 godina. To su rasterećavajući plasmani i taj dio koji je trebalo da pripadne IRB-u ostavili smo našoj privredi i naša preporuka je da taj dio predvide za povećanje plata radnicima”, naveo je Vrhovac.

On je najavio da se na kraju godine, nakon završetka obilaska Republike Srpske, i saznanja o problemima planira ići u novi set mjera podrške privredi.

Ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović izrazila je zadovoljstvo zbog razgovora sa privrednicima jer se čuju i dobre i loše strane u odnosu na njihovo razmišljanje prema Vladi.

“Šta je dobro što je Vlada radila, a šta nije, šta treba poboljšavati, to nam uvijek mnogo znači. Mi smo u prošloj godini podržavali privredu koliko je bilo moguće iz budžeta Republike Srpske i u ovoj godini to radimo. Taj tempo zavisi od nivoa pandemije. Prvi pokazatelji u ovoj godini su jako dobri i ako tako nastavimo u toku cijele godine bićemo vrlo zadovoljni”, rekla je Vidovićeva.

Ministar privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je cilj današnjeg okruglog stola da se čuje glas privrede, šta je učinjeno do sada i njihovi prijedlozi u smislu daljeg poslovanja u okolnostima koje je izazvala pandemija.

“Ovi trendovi koji su na snazi su pozitivni i ako nastavimo u tom pravcu ove godine možemo očekivati dobre rezultate. Činjenice iz prvog kvartala nam pokazuju to. Ako uzmemo da je dvije trećine subjekata iz prerađivačke industrije poslovalo pozitivno u prvom kvartalu, naši privrednici su se uspjeli snaći uz mjere Vlade i mi ćemo nastaviti u kontinuitetu da radimo i dalje”, rekao je Petričević.

On je istakao da je bitno da su zadržana, čak i povećana, radna mjesta, što pokazuju zvanični podaci Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, a da se raznim podsticajima pokušava biti od pomoći privrednim subjektima da im se obezbijede bolja produktivnost i konkurentnost da se što spremnije dočeka vrijeme koje dolazi.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da je grad ponosan što je dio priče IRB-a o organizovanju okruglih stolova širom Republike Srpske i da ovo domaćinstvo, kao i novoosnovani Privredni savjet grada Prijedora, pokazuje opredijeljenost ka stalnoj komunikaciji sa privrednicima i unapređenju privrede kroz njihove ideje i razmišljanja.

“Prijedor kao regionalni centar ima veliki broj privrednika. Danas ćemo čuti šta oni misle i IRB će im prezentovati nove kreditne linije koje će im pomoći u proširenju poslova i otvaranju novih investicija”, poručio je Pavlović.

Predstavnik slovenačkog “Kolektora” Predrag Zorić rekao je da je ova internacionalna grupacija došla u Prijedor prije nekoliko godina, a da danas ima uspješnu fabriku i da je prava prijedorska firma gdje su svi zaposleni iz ovog grada.

“Ideje koje se rađaju, a sigurno ih ima puno, osnovnih ideja, inovativnosti, potrebno je da se podrže investicijama, i današnje otvaranje poslovnice IRB-a će sigurno omogućiti da ono što je potencijal Prijedora se značajnije realizuje”, dodao je Zorić.

Okruglom stolu o aktuelnom stanju i perspektivama poslovanja u prijedorskoj regiji, koji su organizovali IRB i grad Prijedor, prethodilo je otvaranje regionalne poslovnice IRB-a u Prijedoru, prve filijale izvan centrale u Banjaluci.

Izvor: Agencije