Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da je Narodna skupština Republike Srpske, odbacivši zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da poništi povelje dodijeljene određenim licima, još jednom pokazala da je suverena i dostojanstvena država koja ne dozvoljava da se neko prema njoj ponaša kao da je okupirana.

Dejtonski sporazum i sve norme međunarodnih odnosa koje podrazumijevaju uvažavanje ljudskih i političkih prava građana svake zemlje.

Srpska mu je dala jedini mogući odgovor, istakao je Anđelković.

– Visoki predstavnik je i sam znao da će se tako nešto desiti jer je sve ove godine koje je proveo u BiH shvatio da Republika Srpska brani svoje dostojanstvo, ali je sve ovo uradio pokušavajući da izazove neku novu krizu, da mu ovo bude povod za nove zahteve zapadnim centrima moći da se mešaju – rekao je Anđelković.

On smatra da ovakvi Inckovi postupci imaju dalekosežan domet i da je njegov cilj da izazove dalje komplikacije stanja u BiH.

– Postupak Republike Srpske je jedini moguć bio u tim okolnostima, ona samo čvrstinom može da se odbrani – rekao je Anđelković.

On je ocijenio da je dobro što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila inicijativu za razgovor i dijalog između Srpske i Federacije BiH kao i Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH, naglasivši da dobro rješenje “već postoji”.

– To je izvorni Dejton. Sve što je rađeno posle, nasiljem oduzeta ovlaštenja i ostalo bilo je rušenje Dejtona i stvaranje krize – zaključio je Anđelković.

Narodna skupština Republike Srpske odbacila je sinoć zahtjev visokog predstavnika za poništavanje povelja dodijeljenih određenim licima i dala podršku odlukama koje je donio Odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske 1991-2016.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i inicijativu za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

Autor: SRNA/RTRS