Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović danas je u povodu 16. maja, Dana grada, upriličio prijem za Atletski klub “Prijedor” i ljude koji su u prethodnom periodu organizovali ulične trke.

“S obzirom na pandemiju virusa korona, dogovorili smo da se trke ove godine ne organizuju. Trke ćemo održati sljedeće godine i napravićemo jednu veličanstvenu manifestaciju koja nije bila u proteklim godinama, a sve u inat pandemiji virusa korona koja je zaustavila i spriječila trke u poslednje dvije godine”, izjavio je Pavlović novinarima .
On je istakao da se trke ne smiju zaboraviti, da o značaju atletike u Prijedoru govori i to da je najbolji sportista za prošlu godinu iz reda AK “Prijedor” i da ovaj sport ima sjajnu budućnost u gradu na Sani.

“A sve što ima sjajnu budućnost i uspjehe iza sebe, grad će podržavati i stajati iza toga. Svim građanima Prijedora, a posebno AK `Prijedor`, želim da zahvalim na dosadašnjem radu i trudu, da im čestitam Dan grada i da iskoristim ovu priliku da obećam da ćemo zajedničkim snagama već krajem ove godine početi raditi na organizaciji sljedećih uličnih trka”, poručio je Pavlović.
Sekretar Atletskog saveza Republike Srpske Nebojša Matijević izrazio je zadovoljstvo što je gradonačelnik biranim riječima pričao o trci i obećao i dalje podršku pri organizaciji, što daje nadu da će se ulične trke održati i na višem nivou od dosadašnjeg.
“Dvije godine su napravile veliku pauzu u organizaciji trka, međutim i dan danas postoji veliki interes da ti veliki sportisti dođu na ove prostore. Atletičari AK `Prijedor` su zaslužili da dobiju bolje uslove za rad, prije svega mislim na atletsku stazu. Uskoro će biti obavljen razgovor sa gradonačelnikom i predsjednikom kluba o tom pitanju”, dodao je Matijević.
Predsjednik AK “Prijedor” Marko Golubović , koji je organizovao dosadašnjih 26 trka, rekao je da su 1994. i 1995. godine održane trke u ratno vrijeme, a da nisu lani i ove godine zbog pandemije.
“Jednostavno nismo se usudili da idemo u organizaciju uličnih trka. Ulične trke su masovna manifestacija koja ima oko 3.500 učesnika i više od deset hiljada posmatrača. To je izuzetno veliki skup i nismo imali kapacitet da obezbijedimo sve epidemiološke mjere, iako smo dobili saglasnost Ministarstva porodice, omladine i sporta. Danas šaljemo snažnu i adekvatnu poruku svim atletičarima i svim sportistima, učesnicima i ljubiteljima atletike, da će se trke 2022. godine dogoditi, da će biti veće i bolje organizovane nego do sada i da je to jedinstven stav i grada kao generalnog pokrovitelja trka i AK kao organizatora”, poručio je Golubović.
Atletičarka Anastasija Udovičić, sportistkinja grada Prijedora za 2020. godinu, rekla je da je razočarana što ove godine neće biti uličnih trka, ali i da se raduje narednoj godini i da optimistično razmišlja o njoj.
“Nadam se da će se trke sljedeće godine održati. Ja sam kao atletičarka ponikla iz uličnih trka još u prvom razredu i jako sam zahvalna i roditeljima i treneru, osnovnoj školi i učiteljici koja nam je predstavila te ulične trke i tako u mojoj glavi stvorila viziju da možda odem i istrčim jednu trku, pa da vidim šta je uopšte atletika kao sport”, dodala je Udovičićeva.
Učesnicima prijema prikazana je reportaža “Sve naše trke” novinara Zorana Jelića u produkciji Informativno-poslovnog centra “Kozarski vjesnik”.
Vršilac dužnosti direktora IPC “Kozarski vjesnik” Nikola Motl izrazio je zadovoljstvo što je ova medijska kuća dala svoj skromni doprinos kratkim dokumentarnim filmom mladog kolege Zorana Jelića.
“Nadam se da sljedeće godine nećemo imati potrebu za nikakvom vrstom filma, da ćemo imati uživo izvještavanje sa uličnih trka i da će to biti na još većem i boljem nivou. Takođe smo tu da ispratimo sva dešavanja u AK `Prijedor`, sve sportske i ostale manifestacije”, dodao je Motl.

Izvor: prijedorgrad