Advokat Goran Petronijević, koji je član odbrane prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, izjavio je za Srnu da odluka Haškog mehanizma da Karadžića upute u zatvor u Veliku Britaniju predstavlja prvi korak ka njegovom ubistvu jer u toj zemlji neće moći da mu bude garantovana bezbjednost.

Petronijević je naglasio da je u prigovoru koji je uložila odbrana ukazano na svu apsurdnost te odluke Haškog mehanizma.

– Slanje Karadžića u zatvor u Britaniju bio bi prvi korak ka njegovom ubistvu. Da ne govorim o sociološkim i ostalim stvarima, da su Britanci učestvovali u njegovom hapšenju, da je Velika Britanija bila na strani muslimana u sukobu u BiH. Dakle, njega odvode kao zarobljenika u tursko ropstvo kako su nekada iz Bosne vodili na Bliski istok u tamo nekakve kazamate – rekao je Petronijević.

On je istakao da je prilikom donošenja drugostepene odluke, kada je već bila izvjesna i kada je bilo izvjesno da će Karadžić negdje biti upućen na izdržavanje kazne, odbrana jedino tražila da bude odabrana zemlja u kojoj će njegova bezbjednost biti omogućena.

– Samo pitanje bezbednosti, nikakve druge uslove nismo postavljali – ukazao je Petronijević.

O odluci da Karadžić bude upućen u Veliku Britaniju, Petronijević kaže da pokazuje da je njegova bezbjednost ozbiljno ugrožena, imajući u vidu iskustva Radislava Krstića, te predsjednika Liberije Čarlsa Tejlora /što je navedeno u prigovoru/, te vjerovatno i mnogih drugih za koje se ne zna.

– Njemu bezbednost u Velikoj Britaniji neće moći da se garantuje ni na koji način, a ne na normalan način izdržavanja kazne u tom smislu da bude u mešovitoj grupi sa zatvorskom populacijom. To ko je uradio, uradio je direktno protiv njegove bezbednosti – uvjeren je Petronijević.

On je naglasio da je vremenski okvir da Haški mehanizam odgovori na primjedbu odbrane do vremena transfera Karadžića u Veliku Britaniju, za koji odbrana ne zna kada je predviđen.

– Ako se donese drugačiji odluka da se ovaj transfer stopira, da se zatraži drugo rešenje, što bi bilo najrazumnije, onda bi to značilo uvažavanja naših argumenata – rekao je Petronijević.

Patronijević je naglasio da je predsjednik Mehanizma Karmel Ađijus mnogo puta do sada pokazao da je otvoreni srbomrzac i da je on potekao iz škole Teodora Merona, ali je “na još višem nivou pakosti”.

On je rekao da se po stavu ministra spoljnih poslova Velike Britanije Dominika Raba, koji je nakon objave informacije da će Karadžić biti prihvaćen u Britaniji čestitao muslimanima Iftar, vidi šta Karadžića tamo čeka.

– Ispade da čestita Iftar i da im je poklon Radovan koga sad mogu slobodno u zatvoru da… – rekao je Petronijević.

Karadžić /75/ je 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora, a nakon žalbenog postupka sud u Hagu mu je 2019. godine izrekao kaznu doživotnog zatvora.

Prvi predsjednik Republike Srpske uhapšen je u Srbiji i predat Tribunalu u Hagu 2008. godine. Nakon izricanja presude bio je u pritvorskoj jedinici u Hagu.

Autor: SRNA/RTRS