Predškolci prijedorskog Dječijeg vrtića “Radost” iz objekta na Pećanima bili su danas prvi učesnici ovogodišnjeg projekta “Mali turisti Prijedora”, koji svake godine sprovodi gradska Turistička organizacija.

Namijenjen je najmlađima i njihovom upoznavanju o sredini u kojoj žive i osnovnim objektima iz oblasti privrede i kulture u gradu iz perspektive turiste.

Direktor ove organizacije Amira Ganić potvrdila je Srni da je projekat, koji se kontinuirano sprovodi svake godine, jedinstven u oblasti turizma i predškolskog vaspitanja.

– Projektom je omogućeno da sva predškolska djeca iz vrtića “Radost” i područnih odjeljenja Pećani, Urije, Kozarac i Omarska kao mali turisti obiđu nekoliko turističkih lokacija u gradu Prijedoru, te na zanimljiv i interaktivan način upoznaju i nauče nešto više o našem materijalnom i nematerijalnom nasljeđu i sredini u kojoj žive – istakla je Ganićeva.

Ona je rekla da je, budući da, zbog trenutne epidemiološke situacije, obilazak destinacija nije moguć, osmišljen model edukativne igre “Mali turisti Prijedora”, koja će omogućiti svakom učesniku da na interaktivni i zanimljiv način upozna najvažnije objekte i ustanove u Prijedoru.

“Riječ je o video-prezentaciji prilagođenoj uzrastu predškolaca, a svaki predškolac će učestvovati u igri s ciljem upoznavanja turističkih destinacija grada Prijedora. Jedan od vaspitača će u svakoj grupi biti animator “Šeširdžija” i imaće funkciju turističkog vodiča. Ovaj projekat nema takmičarski duh, već su svi pobjednici – istakla je Ganićeva.

U projektu, u kojem učestvuje oko 150 djece podijeljene u šest grupa, trajaće do ponedjeljka, 24. maja.

Svaki učesnik će dobiti pasoš “Mali turisti”, odnosno razglednicu sa posvetom o voljenom gradu – “Svoj Prijedor volim i ti u njega svrati, sigurno ćeš se opet vratiti”.

Izvor: Srpskainfo