Ulica u mjestu Donja Marićka kod Prijedora dobila je i dvadeseto dijete čime je postala jedna od najbogatijih ne samo među seoskim, već i gradskim ulicama.

Maleni dječak Milan ponosno je dvadeseto dijete ove ulice, ali i peto dijete Milojice (34) i Jelene (25) Miodragović.

Da je Milan dobrodošao kao i svaki mališan, pokazale su komšije. Porodice Miladina Rendića, Draška Rendića, Milan Popovića i sveštenika Slaviše Pančića organizovale su babine po tradicionalnim običajima.

Miladin Rendić priča da su muškarci ispekli prase, a žene napravile hranu koja se uvijek spremala povodom babina, kukuruzu, hljeb, tortu, pitu, sir.

– Pored tradicionalne hrane, ispoštovali smo i stari običaj da se torba u kojoj su flaša domaće rakije, hljeb i odijelo za malu bebu, stavi na kvaku ulaznih vrata i potom izgovori zdravica bebi sa ciljem da dobro napreduje, da sluša roditelje, bude njihov ponos, ali i ponos sela, naravno da bude zdrav, čio i veseo – priča Rendić.

On ističe da su mještani srećni što ovakvu fotografiju koja je puna djece mogu poslati iz svoje ulice.

– Baš zato što ovdje ima mnogo djece želimo da naša ulica dobije naziv „Ulica sreće“. Ja i supruga imamo petoro djece, sada i Miodragovići imaju petoro, dvije porodice imaju po troje i četiri porodice po jedno dijete – priča ponosno Rendić.

Tvrdi da će broj djece i dalje da raste u njihovoj ulici.

– Ja se često šalim da kod nas prolazi posebna žila sa vodom koja nama koji je pijemo daje sreću, blagodat i potomstvo. Naš sveštenik Slaviša Pančić koji i sam ima troje djece kaže da nema u parohiji ulice sa ovoliko djece – kaže Rendić.

On priča da je najveća želja mladih očeva i majki da svoju zemlju imaju kome da predaju u nasljeđe.

– Žao nam je što naši drugovi odlaze odavde, napuštaju mjesto. Brineme se ko će ostati ovdje poslije nas da živi i da li ćemo Srbima ostaviti u naslijeđe svoju zemlju. Želja nam je da se djeca rađaju, da ima potomstva. Na babinama smo pričali i o brizi države za mlade sa više djece na selu. Treba da bude prioritet da naši ljudi ostaju ovdje i grade našu zemlju.Oni koji odu kažu da je ovo najljepša zemlja, ali odlaze zbog posla – kaže Rendić.

Poručuju da je u njihovom selu potreban bolji put, rasvjeta u neosvjetljenim dijelovoma ulica, ali i igralište u ovoj ulici sa 20 djece.

On dodaje da većina ovih mladih višečlanih porodica živi od poljoprivrede i da im je svaka pomoć dobro došla.

Rendići koji su sa svojih petoro djece jedan od ljepših primjera srpskih sela ranije su za Srpskainfo ispričali da bi im svakodnevne obaveze na seoskom domaćinstvu olakšale mašine.

Izvor: Srpskainfo