ПРИЈЕДОР, 18. МАЈА /СРНА/ - Састанак Мултисекторског тима за превенцију и борбу против породичног и родно заснованог насиља града Приједора.

 Multisektorski tim za prevenciju i borbu protiv porodičnog i rodno zasnovanog nasilja grada Prijedora pozdravio je danas aktivnost škola kad je u pitanju djelovanje u ovoj oblasti i konstatovao da škole prijavljuju ovom timu slučajeve nasilje, očekuju i dobijaju povratne informacije, ali i same obavještavaju tim o situacijama u vezi sa ranije evidentiranim i procesuiranim slučajevima.
Psiholog Sonja Predojević, član tima ispred Aktiva direktora osnovnih škola Prijedor, rekla je da su od 12 prijava nasilja za prošli mjesec, koliko je zaprimio Centar za socijalni rad Prijedor, dvije prijave došle iz dvije osnovne škole.

“U jednom od tih slučajeva u pitanju je nasilje roditelja prema djetetu, a u drugom je na današnjem sastanku uočena nekonzistentnost prilikom kvalifikacije djela odnosno spominju se i porodično i vršnjačko nasilje, tako da ćemo u nastavku rada na tom slučaju i na to obratiti pažnju”, rekla je Predojevićeva danas Srni.

Prema njenim riječima, osim prijava, od škola su stigle i povratne informacije u vezi sa ranijim slučajevima nasilja koje je tim razmatrao, što je članovima takođe od izuzetnog značaja.

“Riječ je o o tri porodice. Iz jedne imamo informaciju da je nasilje prestalo, ali je problem što djeca ne pohađaju nastavu, te je taj slučaj proslijeđen nadležnoj službi Centra za socijalni rad. Za druge dvije, kako sada stvari stoje, u pitanju je kontinuitet nasilja i rad na tim slučajevima nastavljamo, gdje uloga škola može biti od velikog značaja”, dodala je Predojevićeva.

Policijska uprava /PU/ Prijedor u aprilu je evidentirala 10 prijava nasilja u porodici.

“Od ukupnog broja prijava nasilja u porodici, za šest slučajeva sačinjeni su izvještaji i podneseni Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor”, rekla je Srni koordinator PU u ovom timu Vesna Pačariz.

Današnji sastanak Multisektorski tim za prevenciju i borbu protiv porodičnog i rodno zasnovanog nasilja održan je u Osnovnoj školi “Dositej Obradović” i prisustvovali su mu i predstavnici Centra za socijalni rad, bolnice “Dr Mladen Stojanović”, Centra za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja Prijedor, Aktiva direktora srednjih škola, Centra “Sunce” i medijske zajednice.

Izvor: Agencije