Ovo što vam govorim zasniva se na Kur’anu i istini, rekao je šeih Imran Nazar Hosein

Na dan kada se u Crnoj Gori vodi rasprava da li treba smeniti ministra pravde i ljudskih prava Vladimira Leposavića zbog njegoih izjava o Srebrenici, zanimljivo je čuti šta o dešavanjima u tom gradu 1995. godine ima da kaže jedan od najvećih svetskih islamskih učenjaka Imran Nazar Hosein.

On je 2019. godine držao predavanje u glavnom gradu Malezije, Kulala Lumpuru. Posle njegovog izlaganja okupljeni su imali pravo da postave pitanja, što je iskoristila i jedna gošća iz Bosne i Hercegovine. Ona je šeiha pitala zašto negira navodni genocid u Srebrenici.

Hosein je odmah odgovorio da nikada nije rekao da se ratni zločin nije desio, ali je dodao da se dešavanja u Srebrenici 1995. godine nikako ne mogu nazvati genocidom.

– Ono što sam ja rekao je da to nije bio genocid. Nikad nisam rekao da to nije bio masakr. Naravno da je bio. Ali vi hoćete da me obesite i razapnete zato što sam rekao da nije bio genocid. Ja znam ko je to uradio, ali vi ne znate. Isti onaj ko je organizovao genocid nad Jermenima 1914. godine, organizovao je i pokolj u Srebrenici. Ja znam ko je to, a vi ne. Zato me napadate jer vam govorim istinu – rekao je on.

Cilj je da se spreči savez pravoslavnih hrišćana i muslimana

Hosein je dodao da je sve režirano kako bi se sabotirao muslimansko-hrišćansko prijateljstvo i savez.

– Vi u Bosni ste ljuti jer ja radim na tome da bi se stvorilo prijateljstvo i savez između muslimana i pravoslavnih hrišćana. To vas vređa i boli zato što pravoslavni hrišćani pokazuju prijateljstvo prema islamu. Vaša situacija je beznadežna i ja vam ne mogu pomoći. Svet islama nije poput vas. U svetu islama veliki broj njih se slaže sa mnom, ali ne Turska i muslimani na Balkanu – kazao je on.

Šeih je zatim objasnio zašto događaji u Srebrenici nikako ne mogu biti okarakterisani kao genocid.

– Genocid je kada istrebite jedan narod, kao što je urađeno u Americi sa američkim Indijancima, i kada ne pokažete žaljenje i kajanje zbog onoga što ste uradili. Ne izvinite se, ne prihvatite krivicu i srećni ste i zadovoljni time što ste učinili. To je genocid. Amerikanci su krivi za genocid nad Indijancima – rekao je on.

Protv Srba je vekovima vođen nepravedan Džihad

Hosein je dodao da većina Srba ne mrzi muslimane iako je nad njima počinjeno mnoštvo nepravdi pod izgovorom borbe za islam.

– Vi ne razumete Srbe, ima ih dobrih, ima i loših. Postoje Srbi koji su loši i koji mrze islam. Ali ne možete im zameriti što mrze islam. Jer vi ste vodili nepravedan Džihad nad njima nekoliko stotina godina i nikada se niste pokajali za to što ste im uradili. Ponosite se vojskom Otomanskog carstva! Vi ste oni koji ste vodili Džihad protiv njih i danas ste ponosni zbog onoga što ste im radili stotinama godina. Nikada niste prihvatili da se Otmanska vojska borila za đavola. I kada vas tome učim, vi ne prihvatate – kazao je on.

Šeih se osvrnuo i na pokušaj Velike Britanije da dešavanje u Srebrenici proglasi za genocid u UN.

– Britanci su hteli da se proglasi genocid u UN, ali Rusija je to sprečila. Kada sam rekao da su Rusi u pravu jer su to sprečili, Turska i muslimani sa Balkana su se okrenuli protiv mene. Napadate me i sada kada vam govorim istinu o Velikoj Britaniji i Osmanskom carstvu koje je vodilo ratove u ime đavola, a ne Boga. Vi me napadate i podržavate one koji su činili zlo po svetu. Idite onda kod nekog drugog učitelja. Meni ne treba vaša podrška, jer svoj posao mogu da radim i bez vas. Ovo što vam govorim zasniva se na Kur’anu i istini, a vi i dalje prkosite. Ne pokazujete sposobnost razumevanja da razumete o čemu govorim. Ne mogu vam pomoći – rekao je on.

Podsetimo, Imran Nazar Hosein rođen je 1942. godine na karipskom ostrvu Trinidad. Hosein je ulema, pisac i filozof specijalizovan za islamsku eshatologiju, svetsku politiku, ekonomiju i savremene socioekonomske i političke probleme.

Radio je nekoliko godina za ministarstvo spoljnih poslova Vlade Republike Trinidad i Tobago, ali je odustao od posla 1985. posvetivši se veri. Živeo je u Njujorku deset godina tokom kojih je bio direktor islamskih studija Zajedničkog odbora muslimanskih organizacija Velikog Njujorka.

Hosein je držao predavanja o islamu u nekoliko američkih i kanadskih univerziteta, koledža, crkava, sinagoga… Učestvovao je u mnogim međureligijskim dijalozima sa hrišćanskim i jevrejskim verskim ekspertima kao predstavnik islama u SAD.

Neko vreme je bio imam u Masdžid Dar el Kuranu na Long Ajlandu. Predvodio je nedeljni džuma-namaz i isporučivao je jednom mesečno propoved u sedištu Organizacije ujedinjenih nacija u Menhetnu, deset godina u kontinuitetu. Bio je direktor Alimijevog instituta islamskih studija, direktor istraživanja Svetskog muslimanskog kongresa u Karačiju, direktor Islamskog instituta obrazovanja i istraživanja u Majamiju i direktor davata na Tanzim-e-Islamiju za Severnu Ameriku.

Izvor: 24sedam.rs