Ukupno povećanja plata zaposlenih u zdravstvu iznosiće do osam odsto, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

–  Očekuju se i zakonske izmjene koje će omogućiti povećanje iznosa neoporezivog dijela plate u Republici Srpskoj – ističe se u saopštenju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić je na sastanku upoznao predstavnike sindikata u zdravstvu sa informacijom da je Vlada Republike Srpske preduzela napore i uvažavajući značajan doprinos koji su zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj dali u borbi protiv pandemije virusa korona, pronašla mogućnost da svim zaposlenim u javnim zdravstvenim ustanovama poveća plate za šest odsto, izuzev direktora ovih ustanova za koje je planirano povećanje od tri odsto.

– To čini godišnje bruto uvećanje za plate zaposlenih u zdravstvu od oko 20,5 miliona konvertibilnih maraka – navodi se u saopštenju Ministrastva zdravlja Srpske.

Razgovarano je i o novim modelima uvećanja naknada za dežurstva, kao i razdvajanju kategorija aktivne od pasivne pripravnosti, što će, takođe, biti regulisano novim Zakonom o platama zaposlenih lica u javnim zdravstvenim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske.

Šeranić je o ovim temama razgovarao sa predstavnicima Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske, a o zaključcima sastanka obaviješteni su i predstavnici Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske i Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske koji iz opravdanih razloga nisu bili u mogućnosti da prisustvuju sastanku.

– Podsjećamo da je Vlada Republike Srpske prethodno omogućila rast plata zaposlenih u oblasti zdravstva kroz povećanje cijene rada sa 135 na 145 konvertibilnih maraka, od oktobra 2019. godine, a u saradnji sa sindikatima u ovoj oblasti – dodaje se u saopštenju.

Takođe, institucije Republike Srpske su uvažile velike napore radnika u zdravstvu u Republici Srpskoj u toku pandemije virusa, te su u prošloj godini, uz redovnu platu, zaposlenima isplaćene i jednokratne novčane naknade od po 1.000 konvertibilnih maraka.

U Ministarstu zdravlja isocijalne zaštite danas je održan sastanak sa predstavnicima sindikata u zdravstvu gdje ih je ministar Alen Šeranić informisao o mogućnostima i novim modelima za povećanje plata zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama i donošenju novog Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske.

Autor: SRNA/RTRS