Da bismo sačuvali svoje zdravlje, mnogi od nas vežbaju u teretani i svoje slobodno vreme posvećuju dodatnim fizičkim aktivnostima. No, ako je vaše opšte zdravlje u redu i ako ste u dobroj formi, možete sebi da priuštite i malo lenčarenja.

Obratite pažnju na ove detalje i otkrijte u kakvoj ste formi!

Kosa i nokti

Za početak, pogledajte stanje vaše kose i noktiju. Obratite pažnju na:

– ispucale vrhove,
– suvo vlasište,
– gubitak sjaja kose,
– slabu i lomljivu kosu,
– krhke i suve nokte, sklone listanju.

Ako primjećujete bilo koji od navedenih znakova, znači da vašem telu nešto nedostaje.

Oči

Jednostavan način da proverite da li imate problema s jetrom, bubrezima ili plućima, krije se u beonjačama.

One bi trebalo da budu:

– bele boje,
– vlažne,
– bez preizraženih žilica,
– bez prisutnog crvenila.

Indeks telesne mase (BMI)

Sada izmerite celokupno stanje vašeg tela, merenjem visine i težine. Prema istraživanjima čak 1 od 3 osobe ima prekomernu telesnu težinu. Gojaznost dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su srčani udar, plućne bolesti i dijabetes.

Izračunajte svoj indeks telesne mase (BMI), koji će vam pokazati da li spadate u osobe s prekomernom telesnom težinom.

Izraženost i simetrija mišića

Težina (mišići, masno tkivo,kosti, građa) se ne raspoređuje kod svakog isto, stoga bi trebalo da proverimo našu simetriju tela.

Simetrično telo je fizički privlačnije, a simetrija pokazuje i da su svi delovi tela razvijeni na zdrav i uravnotežen način. Ako telo nije simetrično, to može ukazivati ​​na probleme s funkcijom mišića, što može negativno da utiče na kosti i kičmu.

Odlazak u  WC

Problemi s težinom uzrokuju spor metabolizam ili nepravilno funkcionisanje creva. Sada kad smo pregledali spoljašnji izgled tela, proverimo šta se događa iznutra.

Prva stvar koju treba proveriti jeste zdravlje vaših creva. Obratite pažnju na sledeće:

– Idete li u WC barem nekoliko puta dnevno?

– Da li je boja urina svetlo žuta (tamnija može ukazivati na brojne zdravstvene probleme)?

Ako primetite bilo koji od navedenih problema, oni bi mogli da ukazuju na ozbiljnija stanja kao što su bolesti bubrega ili creva.

Spavanje

U vreme spavanja, telo se regeneriše i odmara. Zbog toga je izuzetno važno osigurati kvalitetan san kako bi telo moglo da se opusti i akumulira energiju.

Vaš san je zdrav ako:

– zaspite za manje od 20 minuta,
– spavate između 6 i 10 sati,
– ne budite se često usred noći,
– ujutru se budite mirni i odmorni,
– imate dovoljno energije tokom dana.

Ako često osećate umor, nedostatak energije i ako vam treba više od 30 minuta da utonete u san, vaš metabolizam ne funkcioniše dobro. Spavanje utiče na svaki aspekt vašeg svakodnevnog života, stoga je kvalitetan san izuzetno važan.

Nivo kondicije

Ako ste zaključili da vaše telo uspeva da akumulira dovoljno energije tokom noći, proverite da li tu energiju koristite ispravno. Setite se školskih dana kada ste na fizičkom morali da izvedete određene vežbe kako biste pokazali u kakvoj ste formi – to je upravo ono što ćete sada učiniti.

Zdrava odrasla osoba može sljedeće:

– Da bude umereno aktivna najmanje 150 minuta,
– da izvodi aerobne vežbe najmanje 10 minuta bez umora,
– da napravi 10 sklekova bez pauze,
– da trči 60 sekundi bez zaustavljanja,
– da napravi 10 čučnjeva i to da nakon svakog sledi 1 skok uvis!

Napomena: ove vježbe su merodavne za osobe mlađe od 50 godina.

Postoji i jednostavniji test kojim možete da proverite svoju mobilnost i fleksibilnost. Sedite na pod i izravnajte leđa. Ispružite noge ravno ispred sebe, podignite ruke iznad glave i nagnite telo napred. Pokušajte rukama da dohvatite nožne prste. Ako lako dohvatite prste, znači da ste fleksibilni i u dobroj formi. U protivnom, posvetite više vremena vežbanju i svakodnevnom istezanju.

Miris

Ako vaši telesni mirisi vuku na gorko ili kiselo, verovatno nešto nije u redu s vašim telom. Pritom ne mislimo na znojenje tokom vežbanja, iako ni tada telesni mirisi ne bi trebalo da budu zagušljivi i vrlo neprijatni.

Cirkulacija

Dobra cirkulacija je neophodna za zdravlje jer tada bela krvna zrnca mogu da stignu do delova zaraženih virusom i omoguće lečenje. Cirkulacija dovodi kiseonik u sve delove tela, pa tako i u mozak i srce.

Česte glavobolje, ukočenost ili grčenje mišića, hladna stopala i šake, znak su loše cirkulacije, piše centarzdravlja.hr.