Sud BiH uvažio je žalbu Tužilaštva BiH i odredio mjeru pritvora Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za finansiranje terorističkih aktivnosti u Siriji i Iraku.

ud BiH preinačio je prvostepeno rješenje o odbijanju prijedloga za pritvor.

Pritvor može trajati najduže mjesec dana od dana hapšenja, odnosno do 17. juna, a određen je zbog opasnosti od bjekstva, te zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će Hamzabegovićeva ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo za koje može biti izrečena kazna zatvora od pet godina ili teža kazna, saopšteno je iz Suda BiH.

Tužilaštvo BiH je 17. maja uputilo žalbu na odluku Suda BiH kojom je odbijen njihov prijedlog za određivanje pritvora Seni Hamzabegović, koja je pod istragom zbog finansiranja terorističkih aktivnosti, te odredio mjere zabrane.

Tužilaštvo smatra da, s obzirom na sve okolnosti, jedino mjerom pritvora može biti obezbijeđeno nesmetano vođenje postupka.

Pripadnici Sipe su 11. maja na aerodromu u Tuzli uhapsili Hamzabegovićevu zbog sumnje da je finansirala terorističke aktivnosti i da je organizovala terorističke grupe.

Tužilaštvo BiH je sumnjiči da je od 2013. godine, slanjem novca i na druge načine, pružala podršku državljanima BiH koji su boravili na stranim ratištima na području Sirije i Iraka, u strukturama takozvane “Islamske države”.

Među njima bio je i njen suprug Muradif Hamzabegović, koji je imao značajnu poziciju i ulogu unutar terorističkih struktura povezanih sa ovom terorističkom organizacijom, a još je u bjekstvu.

On je 2012. godine pred Sudom BiH proglašen krivim za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela i produženo krivično djelo krijumčarenje ljudi, za šta je dobio jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina i novčanu kaznu od 20.000 KM, a oduzeta mu je i imovinska korist od 35.500 KM.

Prema publikaciji “Atlantske inicijative”, Hamzabegović nikada nije odslužio kaznu jer je u kasno proljeće 2013. godine pobjegao u Siriju.

Autor: SRNA/Srpskainfo