Koliko su nam pčele važne, dokazuje i činjenica da je UN 20. maj proglasio Svetskim danom pčela, oprašivača koji su ključni za očuvanje našeg ekosistema, a koji su sve više ugroženi ljudskim aktivnostima.

Svako od nas može da pomogne pčelama i njihovom opstanku. Neki od načina pomoći su:

– sadnja različitih biljaka koje cvetaju u različito doba godine
– kupovina sirovog meda od lokalnih poljoprivrednika
– izbjegavanje pesticida, fungicida i herbicida u našim vrtovima
– gradnja fontane s vodom za pčele u dvorištu
– podizanje svesti na način da delimo informacije unutar naše zajednice – jer nestanak pčela utiče na sve nas.

A prva stvar koja mnogima padne na pamet kada se spomenu pčele jeste med.

Med se od davnina koristi i kao hrana i kao lek. Razlog leži u činjenici da je bogat hranljivim jedinjenjima i ima više blagodati za zdravlje. Posebno je zdrav kada se koristi kao zamena za rafinisani šećer.

Izdvojili smo 10 blagodati meda koje će vas podstaći da ga svakodnevno koristite.

1. MED SADRŽI HRANLJIVE SASTOJKE

Med je slatka, gusta tečnost koju proizvode pčele. Pčele sakupljaju šećer u svojoj okolini, uglavnom nektar cveća koji je bogat šećerom, a onda proizvode med. Nutritivno, jedna kašika meda sadrži 64 kalorije i 17 grama šećera, uključujući fruktozu, glukozu, maltozu i saharozu. Sadrži i tragove vitamina i minerala. Ono u čemu je med najbolji su biokativna biljna jedinjenja i antioksidansi. Tamnije vrste meda imaju ih više od svetlijih. Boja, kao i miris i ukus meda zavise od vrste posećenog cveća.

2. KVALITETAN MED BOGAT JE ANTIOKSIDANSIMA

Med sadrži brojne antioksidanse među kojima su fenolna jedinjenja poput flavonoida. Podsetimo, antioksidansi su povezani sa smanjenim rizikom od srčanog i moždanog udara te nekih vrsta karcinoma. Mogu biti dobri i za zdravlje očiju.

3. MED JE “MANJE ZLO” OD ŠEĆERA ZA DIJABETIČARE

Dokazi koji se tiču meda i dijabetesa su raznoliki. S jedne strane med može da smanji rizik od srčanih bolesti koje su česte kod osoba s dijabetesom tipa 2. S druge strane, neka istraživanja su otkrila da on takođe može da poveća nivo šećera u krvi, samo ne toliko kao rafinisani šećer.

Zaključno, iako je med za osobe s dijabetesom bolja opcija od rafinisanog šećera, treba ga jesti s oprezom.

4. ANTIOKSIDANSI U MEDU POMAŽU U SNIŽAVANJU KRVNOG PRITISKA

Med može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska jer sadrži antioksidativna jedinjenja koja su povezana s nižim krvim pritiskom. Studije sprovedene na ljudima i pacovima, pokazale su umereno smanjenje krvnog pritiska zbog konzumacije meda.

5. MED POBOLJŠAVA HOLESTEROL

Visok nivo holesterola predstavlja rizik za razvoj srčanih bolesti, a nekoliko studija pokazalo je da med može da poboljša nivo holesterola, odnosno med smanjuje ukupni i “loš” holesterol, a podiže nivo “dobrog”.

6. MED MOŽE DA SMANJI TRIGLICERIDE

Povišeni trigliceridi u krvi su takođe jedan od rizika za razvoj srčanih bolesti. Povezani su i s rezistencijom na insulin, glavnim pokretačem dijabetesa tipa 2.

Nivo triglicerida obično raste kod ishrane bogate visokim udelom šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, a nekoliko istraživanja povezalo je redovnu konzumaciju meda s nižim vrednostima triglicerida, pogotovo kada se koristi kao zamjena za šećer.

7. ANTIOKSIDANSI U MEDU POVEZANI SU I S DRUGIM BLAGOTVORNIM EFEKTIMA NA ZDRAVLJE SRCA

Med je bogat izvor antioksidansa, a mnogi od njih povezani su sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Oni mogu da pomognu arterijama da se prošire, povećavajući protok krvi u srcu. Mogu da pomognu i u sprečavanju krvnih ugrušaka koji mogu da dovedu do srčanog i moždanog udara.

Jedno istraživanje pokazalo je i da med štiti srce od oksidacionog stresa. Naravno, potrebno je sprovesti dodatna istraživanja kako bi se ovi uticaji meda potvrdili, te stoga ove rezultate uzmite s rezervom.

8. MED POMAŽE U ZACELJIVANJU OPEKOTINA I RANA

Med se za zaceljivanje rana i opekotina koristi još od starog Egipta. Istraživači veruju da lekovite moći meda proizlaze iz njegovih antibakterijskih i protivupalnih efekata, kao i iz njegove sposobnosti da hrani okolno tkivo.

Med može da pomogne i u lečenju drugih stanja kože kao što su psorijaza i herpes.

9. MED POMAŽE U SUZBIJANJU KAŠLJA KOD DECE

Kašalj je čest problem kod dece s infekcijama gornjih disajnih puteva.

Te infekcije mogu da utiču na san i kvalitet života dece, ali i roditelja. Uobičajeni lekovi protiv kašlja nisu uvek efikasni, ali srećom tu je med. Jedno istraživanje pokazalo je da smanjuje simptome kašlja i poboljšava san. Ipak, nemojte ga davati deci mlađoj od jedne godine zbog rizika od botulizma.

10. MED JE ZDRAVIJA ALTERNATIVA ŠEĆERU

Med je ukusna i zdravija alternativa rafinisanom šećeru. Ipak, iako ukusan i zdraviji i dalje je bogat kalorijama i šećerom. Zato prilikom kupovine meda pazite da kupite kvalitetan proizvod. Imajte na umu i da med treba jesti umereno, a njegove blagodati najizraženije su kada zamenjuje neki drugi, nezdraviji zaslađivač, piše Zadovoljna.hr.