Suficit u banjalučkoj gradskoj kasi od skoro sedam miliona maraka koji je ostavila prethodna administracija mogao bi da „zakrpi“ mnoge rupe, jer s tim novcem Grad sada može da radi šta želi, a nije ga malo, smatra nekadašnji zamjenik gradonačečnika Banjaluke i odbornik SNSD-a Srđan Amidžić.

Amidžić tvrdi da je 6,87 miliona KM suficita, koliko je utvrđeno u Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta za 2020, pokazatelj ne samo domaćinskog poslovanja bivših gradskih vlasti, već i dokaz da je drama oko usvajanja ovogodišnjeg budžeta bila bespotrebna.

„U diskusiji oko usvajanja budžeta, više puta sam i gradonačelniku lično objasnio da u prijedlog nije uvršten suficit iz prethodnog budžeta i da će to biti značajna sredstva, ali to niko nije želio da čuje. Takođe sam naglašavao da će ta sredstva biti dovoljna za isplatu svih kategorija koje su se našle u našim amandmanima, jer sam znao kako smo radili prošle godine. Ipak, od toga je napravljena čitava politika, a onda su brojevi sve pokazali jer je matematika neumoljiva“, kaže Amidžić za BL portal.

On naglašava da se suficit koji je ostavila Radojičićeva vlast, prema važećoj regulativi, može koristiti u razne svrhe, između ostalog i za nabavku udžbenika za osnovce, kao i da sadašnji plan te nabavke nije dobar.

„Raspisan je javni poziv za udžbenike, ali po meni je taj način ludost. Predviđeno je da udžbenici budu plaćeni 700.000 iz ovogodišnjeg budžeta, a iz narednog, za  2022. još 800.000. Kao instrument obezbjeđenja mi treba da damo bankarsku garanciju da će to biti plaćeno u aprilu 2022, što je, zapravo, zaduženje i mislim da to nije dobro“, smatra Amidžić.

Objašnjava i da se u Konsolidovanom izvještaju navodi da treba pristupiti izradi uputstva za raspodjelu suficita, koji gradonačelnik može da usmjeri u novu potrošnju.

Što se udžbenika tiče, Grad Banjaluka raspisao je tender za nabavku udžbenika osnovcima vrijedan milion i po maraka, iako u gradskom budžetu nisu osigurana sredstva za ove namjene. Prema javnom pozivu za dostavljanje ponuda koji je objavljen na portalu javnih nabavki BiH, tender je otvoren do 1. jula ove godine, a procijenjena vrijednost nabavke je 1,3 miliona KM.

U najavi ovog poziva, Stanivuković je kazao da je Grad obezbjedio novac za besplatne udžbenike i naglasio da su „racionalnim trošenjem uspjeli obezbijediti veće prihode“.

I na računu Grada ostavljeni milioni
Prethodna gradska administracija sve četiri godine ostavrivala je suficit, tvrdi Amidžić i naglašava da je, osim toga, na računu Grada ostavljena značajna suma novca.

„Zaključno sa 31.12.2020. na računu Gradske uprave ostalo je skoro 22 miliona KM. To je skoro 15 odsto budžeta i u startu je moglo da obezbijedi dnevnu likvidnost“, naglašava Amidžić.

Izvor: ATV