Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić povodom imenovanja Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH, izjavio je da se BiH vraća u rano poslijeratno doba te da je sada neophodan jedinstven stav svih političkih subjekata iz Srpske.

Više od dvije i po decenije BiH živi u miru provodeći izbore i vršeći vlast na osnovu izbornih rezultata, bez potresa i sukoba. Insistiranje na daljem protektoratu i stereotipima da treba smanjiti kapacitete Republike Srpske, BiH neće opstati kao demokratsko društvo – rekao je Stevandić.

I umjesto da predstavnici oba entiteta i sva tri naroda sa građanima preuzmu odgovornost, kaže on, BiH se vraća u rano poslijeratno doba.

– A međunarodni predstavnici umjesto saradnje uporno zauzimaju stranu. Kao što nema napretka bez konsenzusa naroda i entiteta, tako ga nema ni bez konsenzusa svih međunarodnih faktora, svih članova PIK -a i potpisnica i garanta dejtonskog sporazuma – jasan je Stevandić.

On smatra da je čvrst i jedinstven stav svih političkih subjekata iz Srpske bez obzira na međusobne razlike ili pripadnost poziciji i opoziciji, neophodan za dalji status Republike Srpske kao subjekta koji odlučuje u Bosni i Hercegovini.

– Da ne bismo doživjeli da nas zbog nesloge tretiraju kao objekat o kome drugi odlučuju- zaključio je Stevandić.

Izvor: Srpskainfo