Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić rekao je Srni da Republika Srpska treba da jača bezbjednosne institucije, te da se osloni na sopstvene snage kako bi adekvatno odgovorila na bezbjednosna pitanja, kao što je problem sa migrantima.

Ćeranić je istakao da migrantska kriza nije humanitarno, nego bezbjednosno pitanje, te da je neophodno da Srpska ima mobilne odgovore, koji će u danu biti pronađeni i primijenjeni.

“Jasan je stav institucija Srpske da neće dozvoliti stvaranje kampova i centara za migrante na teritoriji Republike Srpske. Oni mogu samo da prođu, u tranzitu, i to je valjana odluka koja nije sporna i neće se dovoditi u pitanje”, rekao je Ćeranić.

On je upozorio da su problemi, kao što su migrantska kriza, terorizam, te vehabijske enklave, koje predstavljaju infrastrukturu Islamske države, marginalizovani, te da si trenutno pandemija virusa korona i nabavka vakcina jedine aktuelne teme.

“Međutim, što bude pandemija više jenjavala, bezbjednosni problemi će sve više dolaziti do izražaja jer su oni samo instrument u geopolitičkoj borbi. Zašto niko više ne spominje Islamsku državu, niko više ne pita ko su bili njeni kreatori, kako je nastala, kako stvara tolike probleme?”, rekao je Ćeranić.

Ćeranić je napomenuo da su to sve alatke za vođenje geopolitičkih sukoba, te da u tom kontekstu posmatra i migrantsku krizu.

On smatra da će, kada bude bilo potrebno, biti aktuelnija opasnost od migranata, koji su oružje za razaranje država, te nametanje novog poretka.

“Pratićemo i vidjeti šta će se sve dešavati. Da li će biti upotrebljena migrantska kriza ili terorizam ili neko novo oružje, kao što je izvođenje protestanata na ulice i drugo, a sve sa ciljem daljeg urušavanja Republike Srpske”, rekao je Ćeranić.

Izvor: SRNA/ATV