U Republiku Srpsku danas je dopremljeno novih 25.000 doza vakcina „Sputnjik V“, nabavljenih za potrebe imunizacije stanovništva Republike Srpske protiv COVID-19.

Vakcine su dopremljene u prostorije uvoznika, preduzeća „Krajinagroup“ u Banjoj Luci, a isporuci je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Riječ je o 25.000 doza prve komponente ove vakcine koje će, nakon procedure kontrole kvaliteta serije u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, biti distribuisane zdravstvenim ustanovama širom Republike Srpske za nastavak procesa imunizacije stanovništva protiv virusa korona.

– Danas imamo novu isporuku vakcina ruskog proizvođača koje je nabavila Republika Srpska preko veleprometnika, za potrebe vakcinacije svog stanovništva. Važno je da imamo kontinuitet u isporuci kako ovih vakcina, tako i vakcina drugih proizvođača, kako bi proces vakcinacije stanovništva mogao da se odvija nesmetano i da se dodatno ubrza. Sa prethodnim isporukama vakcina „Sputnjik V“ i „Sinofarm“ koje smo nabavili, kao i vakcina „Fajzer“ i „Astra Zeneka“ koje pristižu iz mehanizma COVAX i posredstvom EU4Health programa, na raspolaganju imamo značajne količine vakcina, a očekujemo i nove isporuke u narednom periodu. Prema najavama proizvođačima, uskoro bi trebalo da budu dopremljene i nove količine druge komponente vakcina „Sputnjik V“ – rekao je ministar Alen Šeranić.

Ministar je podsjetio da je u prethodnom periodu u Republiku Srpsku dopremljeno ukupno 74.300 doza prve i druge komponente ruskih vakcina „Sputnjik V“.

Po podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, do sada je u Republici Srpskoj prvu dozu vakcine protiv COVID-19 primilo više od 88.000 stanovnika, dok je kompletno vakcinisano oko 32.000 ljudi.

Autor: SRNA/Srpskainfo