Vladika Joanikije izjavio je da je zahtjevao od Krivokapića da potpiše potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a ne da se miješa u izbor mitropolita Crnogorsko-primorskog.

“Ja sam od premijera Crne Gore, zahtijevao da realizuje svoje obećanje i potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a ne da se miješa u izbor mitropolita crnogorsko-primorskog, što je u isključivoj nadležnosti Svetog Arhijerejskog Sabora SPC. Takođe je apsurdan prijedlog gospodina Krivokapića da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, što ja svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronamjeran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rješavanje bilo ključni prioritet Krivokapićeve vlade”,  rekao je vladika Joanikije.

Vladika Joanikije: Krivokapić da se ne miješa u izbor mitropolita

Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je da je od crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića tražio da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/, a ne da se miješa u izbor mitropolita.

“Od premijera Crne Gore sam zahtijevao da realizuje svoje obećanje i potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a ne da se miješa u izbor mitropolita crnogorsko-primorskog, što je u isključivoj nadležnosti Svetog arhijerejskog Sabora SPC”, rekao je vladika Joanikije.

On smatra da je apsurdan prijedlog Krivokapića da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra /na dan upokojenja mitropolita Amfilohija/, što je, kako je ocijenio, svojevrstan politički manevar.

“To se ne može podvesti pod dobronamjeran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rješavanje bilo ključni prioritet Krivokapićeve vlade”, rekao je vladika Joanikije za “IN4S”.

Iz SPC-a ranije je saopšteno da je Krivokapić na sinoćnjem sastanku sa patrijarhom Porfirijem iznio nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da potpisivanje Temeljnog ugovora mora biti odgođeno.

Patrijarh Porfirije ne vidi osnovanost i opravdanost namjere premijera Crne Gore da ne potpiše Temeljni ugovor sa SPC, što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić potom je saopštio da je na sastanku sa partijarhom Porfirijem “potvrđeno opredjeljenje da bude potpisan Temeljni ugovor sa SPC” i da su “ostali u dogovoru da se usaglase o terminu”.

Izvor: IN4S