Na evidenciji Centra  za socijalni rad nalazi se 42 djece bez roditeljskog staranja.  U Prijedoru  trenutno  od  33   hraniteljske porodice , 22  brinu o 27- oro  maloljetne djece. Ovo govori u prilog činjenici  da je hraniteljstvo prihvaćeno u Prijedoru.

Da bi zainteresovane porodice dobile status hraniteljskih porodica moraju proći  edukaciju koju organizuje  prijedorski  Centar. Status nakon edukacije dobijaju  na četiri godine. U skladu sa „Pravilnikom o hraniteljstvu“ dobijaju  i novčanu naknadu za smještaj i brigu o djetetu. Stručni tim za poslove zbrinjavanja u hraniteljske porodice vrši procjenu  zbog čega se neka porodica odlučila za hraniteljstvo .

“Procjenjuju se početna znanja o hraniteljstvu  ali i istorija porodica, porodični odnosi  i kapaciteti za brigu o djeci  i zadovoljavanju njihovih potreba. Jako je važno da hraniteljske porodice prođu edukaciju koja traje 10 dana. Radionice su tematski raspoređene u smislu  da stručni radnici  vode te obuke i nastoje da hranitelji steknu što više znanja i vještina i svega onog što je potrebno da bi se što bolje brinuli o djeci”-kažeSanja Topić član stručnog tima Centra za socijalni rad za poslove zbrinjavanja u hraniteljske porodice .

U Centru za socijalni rad naglašavaju da djecu iz  bioloških porodica uglavnom ne izuzimaju, ukoliko za to nemaju jake argumente.

“To su  uglavnom djeca koju stručni organ izuzme iz porodice zbog dugotrajnog zanemarivanja, zlostavljanja djece, ako su roditelji preminuli, ako su teško bolesni  pa ne mogu da se brinu  o djeci  ili ako su ih napustili iz nekih drugih razloga i ne mogu  da vode računa o svojoj djeci”- dodaje Topićeva.

Prema podacima Centra za socijalni rad  u prošloj godini  nije usvojeno ni jedno dijete. Razlozi su  kompleksne procedure koje prate usvajanje djece, zakonski okviri kojih se u ovoj ustanovi moraju striktno pridržavati, ali i nezainteresovanost usvojitelja za usvajanje starije djece.

Izvor: Kozarski