Prošle godine pandemija je onemogućila tradicionalnu manifestaciju „Prijedorsko ljeto kulture“. S obzirom da je epidemiološka situacija mnogo povoljnija, a mjere ublažene, tradicija se nastavlja. Program počinje 1. juna, a završava 26. avgusta 2021. godine. Monja Kasalović, v.d. načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti,  ističe da će se na osamnaest lokacija održati dvadeset i pet programskih aktivnosti.

„Prijedorsko kulturno ljeto“ počeće na gradskom šetalištu, gdje će Udruženje „Žene u umjetnosti“ postaviti instalaciju „Siluete, zagrljaji i poznati likovi“. Svoj pečat kulturnom ljetu daće i književnici Prijedora i Krajine. Biće prikazan dokumentarni film o Sretenu Stojanoviću, a cjelovečernjim koncertima predstaviće se Gradski hor i Orkestar harmonika, kao i Ženski kamerni hor.

Muzej „Kozare“ organizovaće prigodne izložbe, a ni ovog ljeta neće izostati „Vidovdanski dani“ u Omarskoj, „Zlatne ruke Potkozarja“, „Svetkovanje o Ognjenoj Mariji“ i „Dragotinjske večeri“. Tradicionalno, doprinos promovisanju Prijedora i kulture, daće i prijedorska kulturno-umjetnička društva. Ove godine, „Prijedorsko ljeto kulture“ imaće i novu manifestaciju, Dane astronomije, koju će pripremiti Astrološko društvo „Sirijus“. U okviru programa „Pozorište za marku.“, Prijedorsko ljeto kulture biće završeno predstavom prijedorskih glumaca „Sile u vazduhu“.

Izvor: Kozarski