U Prijedoru su maturanti Javne ustanove Centar „Sunce“ svečanim defileom kroz centar grada i druženjem u restoranu proslavili kraj svog osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

Direktorka Centra „Sunce“ koji je namjenjen za obrazovanje djece sa poteškoćama u razvoju, kaže da su u ovoj ustanovi ponosni što ove godine imaju 18 maturanata.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Imamo dva maturanta osnovne škole koja su završila deveti razred, a 12 maturanata srednje škole koji su završili trogodišnja zanimanja, kao što su bravar-zavarivač, modni krojač i kuvar, te četiri maturanta koji su završili školovanje i radno osposobljavanje prema nastavnom planu i programu za umjereno i teže oštećenje intelektualnog funkcionisanja i višestruke smetnje u razvoju – kaže Radakovićeva.

Ona dodaje da je maturska proslava organizovana u skladu sa zaključcima štaba za vanredne situacije i uz poštovanje svih propisanih mjera.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Matursko veče je organizovano samo za učenike naše škole, zbog propisanih mjera i ograničenog broja ljudi okupljenih na javnom mjestu i zatvorenom prostoru. Do sada je praksa bila, da se matura proslavi sa nekom od redovnih srednjih škola kako bi se djeca družila i proslavljala matursko veče sa što većim brojem svojih vršnjaka. U cilju socijalnog uključivanja u zajednicu, te rušenja stereotipa i diskriminacije kada su u pitanju djeca sa smetnjama u razvoju, organizovali smo i svečani defile kroz glavnu ulicu u gradu Prijedoru – priča ona.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

JU Centar „Sunce“ Prijedor pohađa 95 učenika u 26 odjeljenja, od kojih se 24 odjeljenja nalaze u centralnoj školi, a dva su u Domu za osobe sa invaliditetom Čirkin Polje.

Iz ove škole poručuju da su od ove školske godine proširili svoju djelatnost i na predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece sa smetnjama u razvoju.

Podsjećaju da su rješenjem Ministarstva prosvjete i kulture RS postali Resursni centar za inkluzivno vaspitanje i obrazovanjem djece sa smetnjama u razvoju koji pokriva teritoriju cijele Hercegovine, te regiju Prijedor.

Izvor: Srpskainfo