Zamjenik predsjedavajućeg Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona Sredoje Nović rekao je da je prilikom izbora Centralne izborne komisije BiH trebalo voditi računa da se to učini na civilizovan i zakonit način i da se “tek sada vidi šta znači kada se ispolitizuje CIK”.

– Kako ćemo to rješavati, to je pred nama u Interresornoj radnoj grupi – izjavio je Nović novinarima odgovarajući na pitanje kako komentariše poziv zvaničnika Delegacije EU u BiH, Ambasade SAD u BiH i OEBS-a da u rad ove grupe na izmjenama Izbornog zakona treba uključiti CIK.

Predsjedavajuća Interesorne radne grupe Alma Čolo rekla je da je veliki hendikep to što u radu ove radne grupe ne učestvuje CIK i da bi bilo dobro da se uključi u rad, te pruži stručnu pomoć.

Zamjenik predsjedavajućeg Interresorne radne grupe Bariša Čolak naveo je da je HDZ najzainteresovaniji za izmjene Izbornog zakona.

– Maksimalno ćemo se posvetiti ovom procesu jer je ovo neizborna godina i svi zajedno moramo doći do promjena Izbornog zakona i Ustava u ograničenoj mjeri koliko bude potrebno kako bi sproveli odluku Ustavnog suda o legitimnom političkom predstavljanju, ali i presude Evropskog suda za ljudska prava – rekao je Čolak.

On je dodao da treba učiniti sve da izborni rezultati budu što vjerodostojniji.

Čolak je rekao da očekuje da će se uključiti i predstavnici političkih stranaka kako bi se došlo do što boljeg izbornog zakona, a da je za HDZ legitimno predstavljanje prioritet.

Šef Misije OEBS-a u BiH Ketrin Kavalek rekla je danas novinarima nakon obraćanja na sjednici Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona da je raduje ozbiljnost sa kojom ova grupa pristupa svom zadatku i što će iskoristiti stručno znanje.

Ona je istakla da su predstavnici međunarodne zajednice ohrabreni činjenicom da će Interresorna radna grupa iskoristiti stručno znanje institucija i organizacija u BiH, kao što su CIK i Koalicija “Pod lupom”.

Kavalekova je naglasila da su predstavnici međunarodne zajednice danas na sjednici ponudili stručnu pomoć OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, koja raspolaže stručnim znanjem.

– Tu treba da su i stručne institucije koje poznaju izborno zakonodavstvo, koje poznaju te procese u drugim zemljama i mogu ponuditi svoju pomoć – dodala je ona.

Autor: SRNA/RTRS