Ministarka uprave i lokalne samouprave Senka Јujić sinoć je u Kozarskoj Dubici prisustvovala koncertu koji su u Domu kulture u toj opštini priredili članovi muške i ženske pjevačke grupe Kulturno-umjetničkog društva “Knešpolje” iz Knežice, zajedno sa pjevačkom grupom i orkestrom Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor.

Koncert “Zapjevajmo zajedno” je sastavni dio istoimenog projekta “Knešpolje” podržanog od Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Ona je rekla novinarima da je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave tokom 2020. godine finansiralo 23 projekta širom Srpske u ukupnom iznosu od 70.000 KM.

– U 70-ak minuta programa dubičkoj publici predstavljamo se sa 19 numera različitog žanra i melosa, od starogradskih i narodnih pjesama, šlagera, romansi – rekao je direktor Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor Željko Šormaz.

On je dodao da se radi o nespecifičnom, kolažnom programu kojem je cilj da stvori ugodnu atmosferu i publici pruži lijepo veče.

Šormaz je naglasio da je Udruženje za očuvanje tradicije od osnivanja svoj rad na neki način naslonilo na društvo iz Knežice, te da su na svim svojim kocertima i kad god je to moguće na gostovanja pozivali pjevačke grupe “Knešpolje“.

– Ovim koncertom želimo da se oprostimo od korone i svih epidemioloških mjera u nadi da se život polako vraća u normalu, da se što više družimo, pjevamo i vrijeme provodimo na kvalitetan način – naveo je Šormaz.

Predsjednik KUD-a “Knešpolje” Danijela Režak rekla je da to društvo dugo i uspješno sarađuje da Udruženjem za očuvanje tradicije Prijedor, te izrazila očekivanje da će u dogledno vrijeme sa nastupima početi i folklorni ansambl ovog društva.

Zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Marko Tankosić rekao je da je bilo zadovoljstvo prisustvovati koncertu KUD-a “Knešpolje“ u Domu kulture.

– Drago mi je što su Ministarstvo i ministar Јujić imali sluha za ovo društvo i njihov projekat “Zapjevajmo zajedno”, čiji naziv nosi i večerašnji koncert – rekao je Tankosić.

On je dodao da opština Kozarska Dubica uvijek daje podršku KUD-u “Knešpolje“ u organizaciji njihovih manifestacija i da će tako biti i dalje.

Direktor Centra za informisanje i kulturu Dijana Kondić je rekla da je večerašnji koncert održan uz primjenu svih epidemioloških mjera koje su na snazi.

– Nakon dužeg vremena vraćamo se nekim starim tokovima kada su u pitanju kulturna dešavanja. Epidemiološke mjere su ublažene, ali iako je postojalo veliko interesovanje za ovaj koncert i dalje je ograničen broj prisutnih – rekla je Kondićeva.

Dodala je da će zbog toga RTV Kozarska Dubica snimiti koncert i emitovati na svom kanalu, kako bi ga vidjeli i čuli i oni koji večeras nisu bili u publici.

Na sceni dubičkog Doma kulture nastupio je 21 izvođač, 14 pjevača i 7 članova orkestra.

Izvor: RTRS