U Prijedoru je otvorena tradicionalna manifestacija “Prijedorsko ljeto kulture” tokom koje će do 26. avgusta biti organizovano 25 programskih sadržaja i aktivnosti na 18 lokacija u gradu.

Manifestacija je otvorena na malom gradskom trgu postavkom instalacija “Siluete, zagrljaji i poznati likovi” u organizaciji Udruženja “Žene u umjetnosti”.

Riječ je o devet silueta žena u raznim životnim situacijama koje su izložene na trgu uz prigodne stihove i poeziju.

Svoj pečat kulturnom ljetu daće i književnici Prijedora i Krajine. Biće prikazan dokumentarni film o Sretenu Stojanoviću, a cjelovečernjim koncertima predstaviće se Gradski hor i Orkestar harmonika, kao i Ženski kamerni hor.

Muzej Kozare organizovaće prigodne izložbe, a ni ovog ljeta neće izostati “Vidovdanski dani” u Omarskoj, “Zlatne ruke Potkozarja”, “Svetkovanje o Ognjenoj Mariji” i “Dragotinjske večeri”.

Tradicionalno, doprinos promovisanju Prijedora i kulture, daće i prijedorska kulturno-umjetnička društva. Ove godine “Prijedorsko ljeto kulture” imaće i novu manifestaciju, Dane astronomije, koju će pripremiti Astrološko društvo “Sirijus”.

U okviru programa “Pozorište za marku”, ljeto kulture u Prijedoru biće završeno predstavom prijedorskih glumaca “Sile u vazduhu”.

Autor: SRNA/RTRS

Foto: prijedorgrad