U Beogradu je u toku sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske i predstavnicima parlamentarnih stranaka u Srpskoj na kojem će razgovarati o spornom imenovanju novog visokog predstavnika u BiH.

Nakon sastanka delegacije Srpske i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića predviđene su izjave za novinare.

Sastanak se održava u zgradi predsjednika Srbije na Andrićevom vijencu, a delegaciju Republike Srpske predvode srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Republika Željka Cvijanović, te predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Radovan Višković.

Sastanak je sazvan na inicijativu predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

Vučić je povodom imenovanja njemačkog diplomate Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH konstatovao da će dolazak novog visokog predstavnika u BiH biti mnogo teži za Republiku Srpsku jer će Nijemci nastojati da naprave novu kompletnu organizaciju, ali je naglasio da Srbija uvijek mora biti uz Republiku Srpsku.

Savjet za sprovođenje mira  nedavno je za novog visokog predstavnika u BiH imenovao njemačkog diplomatu Kristijana Šmita, nakon ostavke Valentina Incka koji je na toj funkciji bio 12 godina.

Ovo imenovanje je od najviših zvaničnika Srpske nazvano je blefom međunarodne zajednice u BiH, a ocijenjeno je i kao nelegalan čin jer nije izveden po Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma.

Rusija je jedina glasala protiv ovog izbora.

Autor: RTRS