Njemačka Vlada dala je danas zeleno svjetlo za reformu sistema njege i socijalnog staranja koja uključuje godišnju poresku subvenciju od milijardu evra za povećanje plata za njegovatelje i smanjenje doprinosa štićenika domova za stara i iznemogla lica.

Reforma, koja će uticati na njemačkih 1,2 miliona radnika u ovoj oblasti, dolazi nakon kritika zbog niskih plata za osoblje tokom pandemije virusa korona i predstavlja pokušaj privlačenja većeg broja radnika u ovaj sektor zbog starenja populacije.

Od 2022. Vlada planira da svake godine doprinese sa milijardu evra nemačkom osiguranju za dugotrajnu njegu, koje je dio obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Stopa doprinosa za lica bez djece biće povećana za 0,1 procentni poen na 3,4 odsto njihove bruto zarade, dok će nivo doprinosa za roditelje ostati 3,05 odsto.

Domovi za stara i iznemogla lica i pružaoci usluga njege moraće da plaćaju svom osoblju minimalnu zaradu dogovorenu sa sindikatima od septembra 2022. godine da bi im i dalje bilo dozvoljeno poravnanje računa sa zdravstvenim osiguravačima.

Vlada se nada da će ovo dovesti do većih plata za mnoge zaposlene jer je samo oko polovine radnika iz ove oblasti trenutno plaćeno na osnovu kolektivnih ugovora o zaradama, navode iz Ministarstva rada.

Nivo doprinosa štićenika i stanara domova za stara i iznemogla lica treba da bude ograničen nivoom zavisnosti od njege.

Izvor:SRNA/Srpskainfo