Direktor Investiciono-razvojne banke /IRB/ Dražen Vrhovac i načelnik opštine Šipovo Milan Kovač razgovarali su danas u Šipovu o realizaciji projekta koji su finansirani kroz finansijski mehanizam, te naveli da je u ovoj lokalnoj zajednici ukupno plasirano 35,6 miliona KM.
U okviru prvog godišnjeg ciklusa nabavljeno je sanitetsko vozilo za potrebe Doma zdravlja Šipovo, čija je ukupna vrijednost 90.000 KM, saopšteno je iz IRB-a.

Od ukupnog iznosa, opština Šipovo je obezbijedila 19.000 KM, dok su 71.000 KM bespovratna sredstva finansijskog mehanizma.

Tokom drugog godišnjeg ciklusa finansijskog mehanizma, na području opštine Šipovo realizovan je projekat unapređenja kvaliteta primarne zdravstvene zaštite kao preduslov sertifikacije i nastavka poslovanja Doma zdravlja Šipovo.

Projektom je nabavljena neophodna oprema za potrebe stomatološke ambulante, laboratorije, ambulante porodične medicine, te rentgen odjeljenja i centra za bazičnu rehabilitaciju Doma zdravlja.

U IRB-u napominju da je među realizovanim projektima formiranje sabirnih mjesta za otkup svježeg sirovog mlijeka na području opštine Šipovo, dok je u toku realizacija projekta poboljšanja kvaliteta stomatoloških usluga i intenzivna edukacija u svrhu prevencije oboljenja, unapređenja i očuvanja oralnog zdravlja djece.

Vrhovac je naglasio da je IRB od marta prošle godine snizila sve kamatne stope za privredu od 0,5 odsto.

“Povećali smo rokove sa 12 godina na još pet dodatnih, omogućili dodatni grejs period, moratorijume. Omogućili smo privrednim subjektima manju kamatu, što značajno olakšava njihovu tekuću likvidnost, oslobađa trenutna sredstva koja oni mogu da koriste za realizaciju svojih investicionih planova”, istakao je Vrhovac.

Izvor: Agencije