“Ovo ne bi ni pas s maslom pojeo. Hrana u ovom zatvoru je katastrofalna, osuđenici su doslovno gladni. Jedemo samo makarone i kobasice za večeru, a kuvana jaja s marmeladom za doručak”, stoji u pismu koje su zatvorenici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mera BiH u Vojkovićima poslali državnim institucijama.

I u novom obraćanju nadležnima tvrde isto. Žale se da im nije dozvoljeno unošenje paketa. Ove pogodnosti imali su tokom boravka u entitetskim zatvorima, za koje tvrde da su bili “hotelski smeštaj“.

“Hrana je jednolična, količinski su male porcije, strašno je neukusna. U otprilike 70 posto slučajeva porcije se vrate s odeljenja jer se hrana ne može jesti i ostane netaknuta. Svaka dva do tri dana dolazi isto jelo. Kobasice stavljaju u svaki obrok koji dolazi”, navodi se dalje u pismu.

Tvrde da su se mnogo puta obraćali direktoru ustanove da dobiju odobrenje za hranu u paketima koju bi dobijali od kuća, ali im je dozvoljen paket vakumirane hrane u težini do 0,5 kg i rečeno da hranu koju žele, mogu kupiti u kantini.

zatvor, ćelija, rešetke
FOTO: PROFIMEDIA

“Skoro 90 odsto artikala u kantini je i do tri puta skuplje nego u maloprodajnim objektima napolju. Takođe, po 10-15 dana u kantini nema mleka, kafe, cigareta itd. Ovo je postala pljačka, kao da neko ima udela u tome i ne želi da se reši taj problem”, pišu zatvorenici.

Ovo je drugo pismo zatvorenika državnog zatvora u poslednja četiri meseca. Oni su u januaru pisali i ministru pravde BiH Josipu Grubeši, ukazujući na to da su cene hrane u kantini preskupe, a hrana loša te žaleći se na ograničene usluge telefoniranja.

Dodaju i da su TV uređaji dijagonalne dimenzije 81 cm, koji su nakon otvaranja zatvora koštali 200 KM, nakon nekog vremena poskupeli na 270 KM. Tvrde da je prekršen Zakon o izvršenju krivičnih sankcija pritvora i drugih mera BiH.

U novom državnom zatvoru u Istočnom Sarajevu su okoreli kriminalci, osuđenici za teška ubistva, terorizam, silovanja i ratne zločine.

Reč je osuđenicima koje je osudio Sud BiH na dugogodišnje zatvorske kazne.

Međutim, ovo njihovo kukanje nije naišlo na veliko odobravanje među građanima BiH.

“Šta vi hoćete? Možda jagnjetine i dobre šljive pa da slavite. Budite pametni jer zatvor je zatvor”, ” “Zatvor je zatvor, ima ta kantina možes sve kupiti. krali ste , ubijali ste, mučili ste, slavili tuđu nesreću. To što ste sad saznali da se kriminal ne isplati nije vam niko kriv”, bili su samo neki od komentara koji su se mogli naći na lokalnim portalima koji su preneli pismo zatvorenika.

Kurir.rs/Avaz.ba