Poboljšanje uslova za privlačenje investitora, te nova radna mjesta, ciljevi su gradskih vlasti Prijedora.

Dok grad nudi pogodnosti s ciljem razvoja, Vlada Srpske obezbijedila je 840.000 KM za završetak infrastrukture u industrijskoj zoni Celpak.

Grad planira izgradnju još dvije nove industrijske zone, a na pomolu su i novi investitori.

Proizvodnja plastičnih vreća za industriju djelatnost je firme Rundlajner. Izvozno orijentisan na evropsko tržište, ovaj njemački investitor već godinu dana uspješno posluje u Prijedoru. Odlučio se za povećanje kapaciteta i nova ulaganja od milion maraka. Na dosadašnjih 80, u ovoj godini, zaposliće još 40 radnika. Uređenje infrastrukture na području industrijske zone Celpak, riješiće goruće probleme i olakšati rad privrednicima.

– Uređenje zone značiće nam mnogo, s obzirom da planiramo proširenje kapaciteta. Prijedor kao grad je bio pogodan za investitore, pogotovo za strane investitore, i izašao je u susret mojim investitorima koji su zemljište povoljnije kupili i sagradili halu i gdje se u ovom momentu gradi druga hala – navodi Osman Džamstagić, direktor firme Rundlajner iz Prijedora.

Iako brojni privredni subjekti posluju baš na ovom mjestu, za nove investicije u Celpaku predviđeno je još devet dunuma zemlje. Pripremanje neiskorištenog zemljišta već je počelo. Mašine rade punom snagom, a završetak radova je u roku od sedam dana. Ulaganja se nastavljaju,asfaltiranjem makadamske saobraćajnice, za koju je sredstva obezbijedila Vlada Srpske.

– Mi ćemo sada završiti ugovorne obaveze. Ugovor je potpisala predhodna vlast, imala je rokove koje je probila i samo dobrom voljom i željom investitora to je riješeno bez tužbe protiv grada koji ima određene troškove. Iz tog razloga mi krećemo u završetak te ulice – navodi gradonačelnik Dalibor Pavlović.

U Prijedoru su na pomolu još dvije nove industrijske zone. Јedna od planiranih industrijskih zona trebalo bi da bude izgrađena u naselju Aerodrom u Prijedoru, gdje već postoji interesovanje italijanskog investitora za kupovinu 20 metara kvadratnih zemljišta. Druga industrijska zona planirana je u mjesnoj zajednici Gornji Orlovci.

Plan za izgradnju ove industrijske zone predstavlja rezultat dobre saradnje lokalnih i republičkih vlasti.

– Zemljište će biti u vlasništvu Republike Srpske, nakon čega će preći u vlasništvo Grada Prijedora, kako bi počeli sa izgradnjom još jedne industrijske zone – dodaje Pavlović.

Razvoj privrede i nova radna mjesta – opredjeljenje je Gradske uprave. Zbog toga Prijedor investitorima nudi parcele po najpovoljnijoj cijeni, završenu infrastrukturu, te maksimalnu pomoć u rješavanju potrebne dokumentacije.

Autor: RTRS