Da je zabrinjavajuća politička nepismenost, nezrelost, ali i još češća zlonamjernost opozicije u Republici Srpskoj uvjeravamo se iz dana u dan, te tako i nakon jučerašnje posjete srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Beogradu, navodi se u kolumni “Pompezni i nadmeni pamfleti Šarovića i Borenovića”, autora Pere Simića.

– Ovu posjetu lideri opozicije, prije svih politički metuzalem Mirko Šarović i iskusni prodavac kravata koji je utočište pokušao potražiti u politici Branislav Borenović, inače poznati po svojoj intelektualnoj praznini, iskoristili su zlonamjerno, kao i do sada, da na mig svojih mentora u javni prostor Republike Srpske, putem beogradske televizije sa bijeljinskom adresom koja se godinama bavi isključivo pokušajem urušavanja patriotskog potencijala Dodika, ubace i ovaj put iskonstruisane neistine, falsifikujući Dodikovu priču za Sputnjik o Danu Republike, 9. januar – istakao je Simić.

Simić je naveo da njihova i frustriranost njihovih mentora Miloradom Dodikom, koji ne gleda kroz tuđe naočare i koji na stvari gleda “srpskim očima” i smije da ponovi da voli neizmjerno maticu Srbiju, kako to rekoše umni Srbi, nije im dozvolila da Dodikovu izjavu prihvate kao što je to ispravno prihvatila i protumačila velika većina naše javnosti, već su posegnuli po ko zna koji put za konstrukcijama i obamanjivanjem javnosti.

– To što, recimo, Šarović i Borenović rade ne čudi, jer su u više navrata do sada pokazali da imaju više razumijevanja i shvatanja za politiku sina Alije Izetbegovića, nego za državničke korake koje preduzima Dodik. Politički impotentna opozicija i njihovi mentori osudama Dodikove izjave potcjenjuju pamet i inteligenciju svog naroda koji je dobro shvatio Dodikovu poruku svima onima koji osporavaju 9. januar kao Dan Republike Srpske. Takve je Dodik, koji Republiku Srpsku godinama drži na najvišoj koti srpskog stanovišta, samo naveo na razmišljanje šta bi mogao da znači 15. februar i za Republiku Srpsku. Upravo je on posljednji srpski političar koga bi neko mogao primorati da promijeni datum obilježavanja Dana Republike, 9. januar. I tu sve zlonamjerne konstrukcije opozicije prestaju – naglasio je Simić u kolumni za portal Iskra.

Uostalom, istakao je on, jasno nam je kada u Federaciji BiH kažu da ih brine hipotetička izjava Milorada Dodika o mogućem zajedničkom obilježavanju Dana Republike jer može da upućuje na ujedinjenje Srpske i Srbije.

Simić je upitao “je li ta hipotetička mogućnost brine i Šarovića i Borenovića, čim se eto i oni, po običaju, priključuju brizi političkog Sarajeva”.

Zanimljivo je reći, ocijenio je Simić, da se sve to dešava u danu kada je Milorad Dodik posjetio i prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića u Beogradu koji mu je javno odao priznanje za nesebičnu odbranu Republike Srpske svih ovih proteklih godina, kao i za potvrđivanje razvijene i slobodarske svijesti srpskog naroda u Republici Srpskoj.

– I da se za kratko vratimo u prošlost. Ko je učinio sve da narod u Republici Srpskoj povrati samopouzdanje, pobjednički i slobodarski duh i, kako to kažu umni Srbi, koji je zaslužan što je Republika Srpska prerasla u Srpski Pijemont. Svakako nisu Šarović i Borenović, već Milorad Dodik – naglasio je Simić.

On je naveo da je zanimljivo konstatovati odakle u posljednjih godinu dana tolika hrabrost opozicionim liderima u Republici Srpskoj da se svakodnevno bave Miloradom Dodikom, služeći se konstrukcijama i pamfletima koje redovno plasira beogradska televizija sa bijeljinskom adresom, i to uvijek kada se Dodik vrati iz Beograda.

Simić je upitao “ne miriše li to na pokušaj da se pokvare dobri odnosi Republike Srpske i Srbije, Milorada Dodika i Aleksandra Vučića.

– Da bi slikovitije dočarao poteze ove dvojice pomenutih lidera opozicije, moram citirati francuskog psihologa Žan Fransoa Marmiona koji je, između ostalog, napisao “…osim sa sitnim i svakodnevnim glupostima, moramo se, nažalost, suočiti i sa onim koje se bore za prvenstvo, s pompeznim i nadmenim budalaštinama”. Čini mi se da su Šarović i Borenović upravo napravili to – zaključio je Simić u kolumni.

Autor: SRNA/RTRS