Ponekad nam odmažu neke stvari kojih nismo ni svesni

Kaže naš narod da se po jutru dan poznaje. A da li znate da postoje neke jutarnje navike koje vaš dan mogu da preokrenu na bolje?

Ukoliko ujutro ne pustite svetlost u vaš dom, nastavićete da se osećate tromo i pospano. Zato podignite roletne dok se spremate za posao i osetićete kako ćete živnuti.

Donosimo vam pet navika koje će vam pomoći da u novi dan uđete odmorniji i veseliji.

1. Izbegavajte naglo ustajanje

Kod vas nema ležanja i izležavanja. Čim alarm zazvoni, skačete poput vojnika. Iako je to u jednu ruku dobro jer vam nije potrebno razbuđivanje, s druge strane, naglo dizanje može biti štetno za kičmu. Tako tražite previše od svoje kičme koja je skoro celu noć bila u jednom položaju. Svi nagli pokreti ujutro mogli bi rezultirati spazmom mišića i kočenjem.

Takođe, brzo dizanje znači i naglo slivanje krvi u noge, pa vam se može zavrteti u glavi. Lekari preporučuju da zagrlite kolena i tako malo zagrejete mišiće pre dizanja.

Profimedia

2. Pustite svetlost u svoj dom

Zatamnjena soba dok se ujutro spremate za posao ili faks, neće vam pomoći da živnete. Ujutro nam je svima potrebna sunčeva svetlost kako bi se naš unutrašnji sat pokrenuo. Otvorite prozore, podignite roletne i odmah će vam biti bolje čim osetite svež vazduh i zrake sunca na sebi.

3. Uradite nešto za sebe već ujutro

Ujutro ste u žurbi, na poslu ste u gužvi i zapravo tek posle podne stižete da pomislite na sebe i na nešto što vama treba. Stručnjaci kažu da je to sasvim pogrešno i da treba da se “počastimo” odmah ujutro. Učinite nešto lepo za sebe, šta god to bilo i dan će vam već u početku biti lepši.

Profimedia

4. Ne pomerajte alarm

Nakon početne zvonjave, “snooze” stisnete još barem dvaput. Ako ste jedna od ovih osoba, a danas ih je mnogo, stručnjaci za san preklinju vas da to ne činite. Svaki put kada telo ponovno bacite u san i probudite ga za 10 minuta, pa to učinite još dva do tri puta u kratkom vremenu, rastrzavate mu unutrašnji sat. Zbog toga vam je uveče teže da zaspite. Zato, podignite se prvi put kad vam zazvoni alarm.

5. Doručkujte

Nije problem što ćete da vežbate, trčite ili ćete ići na grupni trening, već to što pre toga verovatno nećete jesti. U 30 minuta od buđenja čovek treba da doručkuje kako bi izgladnelom organizmu preko noći dao novo gorivo. Trčite li ujutro, samo nastavite, ali pre toga pojedite nešto, bananu, šaku oraha ili malo žitarica, piše HuffPost.

Izvor: 24sedam